Ο τουρκικός εφιάλτης του κουρδικού κράτους! Τι θα επιδιώξει η Τουρκία το 2017

Η  αγωνία της Τουρκίας ήταν, είναι και θα παραμείνει το 2017 η πιθανότητα δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους. Το αμερικανικό think tank Stratfor σε ανάλυσή του αναφέρει ότι η Τουρκία εντός του 2017 θα προσπαθήσει να επεκτείνει την σφαίρα επιρροής της στη βόρεια Συρία και στο Ιράκ, μ΄ ένα μόνο στόχο: να εμποδίσει την Κουρδική επέκταση.

Όπως σημειώνει, στη Συρία η ρωσική παρουσία θα αποτρέψει την Τουρκία να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις νοτιότερα της al Bab.

Η Τουρκία θα στρέψει το ενδιαφέρον της στην Manbij ώστε να αποδυναμώσει την προσπάθεια των Κούρδων να δημιουργήσουν μια υπό τον έλεγχό τους συμπαγή περιοχή.

Η Τουρκία θα ασκήσει πιέσεις και για νά ΄χει  μεγαλύτερο ρόλο στις επιχειρήσεις στην Raqqa.

Όμως υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα με τη στρατηγική της Τουρκίας, που την φέρνει αντιμέτωπη με τις ρωσικές και τις κουρδικές δυνάμεις.

Γι΄ αυτό η Άγκυρα θα  επικεντρωθεί στη διατήρηση στενών δεσμών   με τη Μόσχα .

Στο Ιράκ, επίσης, η Τουρκία θα επεκτείνει την επιρροή της στο βορρά – κυρίως, στο σημείο όπου ήταν τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Όμως κι εδώ έχει προβλήματα. Θα πρέπει να ανταγωνιστεί με το Ιράν για την να καλύψει εκείνη το κενό εξουσίας που άφησε η ήττα του ισλαμικού κράτους στη Μοσούλη. Η Τεχεράνη δεν πρόκειται να δεχτεί να παραχωρήσει αυτή την επιρροή στην Τουρκία.Θα

ενθαρρύνει τους σιίτες της Βαγδάτης για να αντισταθούν  στη τουρκική κατοχή.

Από την άλλη το Stratfor εκτιμά ότι η  πτώση της Μοσούλης θα διαιρέσει περαιτέρω τους Κούρδους του Ιράκ. Από τη μία πλευρά θα ΄ναι η Τουρκία με το   Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) και από την άλλη η  Πατριωτική Ένωσης του Κουρδιστάν, που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με το Ιράν. Το ζητούμενο πως θα μοιραστεί το πετρέλαιο του Κιρκούκ . Δύσκολη υπόθεση που θα αποτελέσει εμπόδιο στις  οποιεσδήποτε προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ενιαίου κουρδικού εδάφους.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016