Ένα άκρως αποκαλυπτικό κείμενο που προέρχεται από μουσουλμάνο ιατρό που ζει στην Ελλάδα και γνώριζε τον Αχμέτ Σαδίκ, δημοσιοποιούν τα tourkikanea.gr. Από το κείμενο προκύπτουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως λειτουργούσε και λειτουργεί το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, πως δρουν οι μηχανισμοί τους οποίους έχει στήσει, πρωταγωνιστής των οποίων ήταν ο Σαδίκ και πως αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και τους πολίτες της που αποκαλούν “γκιαούρηδες”. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αποκαλύπτονται οι άθλιες σχέσεις που είχε ο Σαδίκ με μουσουλμάνους και τελικά και με το προξενείο της Κομοτηνής,λίγους μήνες πριν σκοτωθεί σε τροχαίο και ανακηρυχθεί “μάρτυρας” απ΄ όσους είχαν συγκρουσθεί μαζί του!

Διαβάστε το αποκαλυπτικό κείμενο του Ιμπραήμ Ονσούνογλου:

Ο κ.Ιμπράμ Ονσούνογλου είναι γιατρός και μένει στην Ελλάδα, Παλιός γνωστός με τον Σαδίκ Αχμέτ, ανήμερα της ημέρα της επετείου του θανάτου του Σαδίκ, έκανε την εξής ΑΚΡΩΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ κατά την γνώμη μας ανάρτηση στο Facebook σχετικά με τον Σαδίκ Αχμέτ. Στο κείμενο με την συχνά αναφερομενη φράση ¨Μεγάλη πύλη¨ εννοείται το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Ενδεικτικό και αυτό του ρόλου που παίζει το ¨μαγαζί¨ της οδού Ιώνων…

¨Είχα αποφασίσει να μην σχολιάσω την κάτωθι ανάρτηση του Μουσταφά Τσολάκ σχετικά με τον Σαδίκ Αχμέτ. Μια μέρα μετά το FB μου την εμφάνισε πάλι μπροστά μου , την διάβασα ξανά και άλλαξα γνώμη.

Οι νέες γενιές που δεν βίωσαν τα περιστατικά και δεν γνωρίζουν, δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουν απόλυτα τον Σαδίκ μόνο από αυτά που είχε πει στις εκπομπές εκείνες. Εγώ μπορώ να τους βοηθήσω να κατανοήσουν. Και δεν είναι μόνο αυτό.  Θεωρώ πως στην μειονότητα, το να σωπαίνει κάποιος για οποιοδήποτε λόγο απέναντι  στις παραχωμένες αλήθειες και στα ψέματα που μας δίνουν να καταπιούμε, είναι ισότιμο της προδοσίας.   

Ας έρθουμε στην εκπομπή της 5/3/1993 . O Σαδίκ είναι μερικά χρόνια που βιώνει το απόγειο της αυτοπεποίθησης του. Όσοι τον ξέρουν από κοντά, γνωρίζουν πως σε τέτοιες καταστάσεις φέρεται σαν ¨ταύρος σε υαλοπωλείο¨. 

Τα προ της τηλεοπτικής εκπομπής περιστατικά

Είχε μαλώσει με τον Μεχμέτ Εμίν Αγκά. Όταν προσπάθησε να γίνει αγάς στο χωριό του Αγκά τον Εχίνο, δάρθηκαν με μπουνιές. Τότε είχε εκτοξεύσει απειλές του τύπου ¨Εάν εγώ εσένα δεν σου μάθω τρόπους με την Πύλη (σημ μεταφ: το προξενείο εννοεί)  που σε ταΐζει, εμένα να μην με λένε Αχμέτ Σαδίκ¨. Και μετά από εκείνη την ημερομηνία αποκαλύφθηκε πως ο Μεχμέτ Εμιν Αγκά ήταν ένας προδότης πράκτορας των Ελλήνων. Αυτός που κατηγορούσε στη τηλεόραση ήταν ο ¨εκλεγμένος¨ μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγκά.   

Είχε μαλώσει και με τον Αχμέτ Φαίκογλου. Το άλλο άτομο που κατηγόρησε τότε ως χαφιέ των Ελλήνων (χωρίς να αναφέρει το όνομα του) ήταν ο Αχμέτ Φαίκογλου. Ο Σαδίκ στην εφημερίδα που έβγαζε προσέβαλε τον Α. Φαίκογλου ως ¨τσιγγάνο¨ και είναι ο πρώτος που τον περιφρόνησε με αυτό το επίθετο. Ο δεύτερος ήταν ο Γιάννης Καψής.   

Είχε μαλώσει και με τον Ισμαήλ Ροδοπλού. Είχε μαλώσει με τον Ιμπραήμ Σερίφ. Και οι καυγάδες 100% κάνουν θραύση. Τέτοιοι ήταν και οι καβγάδες με τον Ιμπραήμ Σερίφ. Πριν από μερικά χρόνια στις 24 Ιουλίου, ο Ιμπραήμ Σερίφ πηγαίνει με γρήγορο βήμα προς το νεκροταφείο Καφετζί (σημ. μεταφρ: εκεί βρίσκεται ο τάφος Σαδίκ) Μαζί με τους καλεσμένους από την Τουρκία είχαν αργοπορήσει. Και έλεγε ¨Είμαι υποχρεωμένος να πάω. Αλλιώς αν έμενε σε μένα…¨. (συνονόματε ζητώ συγνώμη  γι αυτή την αποκάλυψη).     

Είχε μαλώσει ο Σαδίκ με τον Χασάν Χατίπογλου. Μετά από τον καβγά, στις εκλογικές του ομιλίες μπροστά στον κόσμο αποκαλούσε τον Χατίπογλου ¨γεροπαράξενο¨.  Είναι καταγεγραμμένο σε κασέτα πως έλεγε ¨Ο γεροπαράξενος που μπήκε στα 70 ανακατεύεται στο τι θα κάνω εγώ! Μα εγώ είμαι μόνο 46 ετών¨.  Ακριβώς έτσι έλεγε.

Είχε μαλώσει με τον Χασάν Ιμάμογλου. Είχε μαλώσει με τον Μεχμέτ Μουφτούογλου. Είχε μαλώσει με τον Ιμπράμ Ονσούνογλου. Μην κοιτάτε που μιλάω απλά για καβγά, είχε βρίσει με το πιο βαρύ λεξιλόγιο της μειονότητας. Υπό κανονικές συνθήκες η ουρά του θα ήταν ανάμεσα στα σκέλια, αλλά με την κορύφωση της αυτοπεποίθησης του από την Μεγάλη Πύλη που τον ¨φούσκωνε¨ , πλέον κανείς δεν μπορούσε να τον συγκρατήσει.  

Για τον Χασάν Ιμάμογλου έλεγε πως είναι ¨άνθρωπος των γκιαούρηδων¨  και μαθαίνοντας το αυτό Ιμάμογλου τον κάλεσε σε μονομαχία. Στην μονομαχία στο καφενείο του Τσουκούρ, μόνο με την παρέμβαση άλλων δεν χύθηκε αίμα.

Ακόμη και για τον Μεχμέτ Μουφτουογλου, πριν να του δώσει εκείνος  οικογενειακά το πράσινο φως , έλεγε πως είναι ο Νο 1 άνθρωπος των γκιαούρηδων. Ο συγχωρεμένος ο Μουφτούογλου έλεγε πως ¨Στην ζωή μου άνθρωπο δεν έδειρα. Εάν δεν είχα κάνει εγχείρηση καρδιάς, θα έδερνα τον Σαδίκ όπως έκανε και ο Ιμάμογλου΄.  

Με την Μεγάλη Πύλη να τον έχει φουσκώσει, ο Σαδίκ άρχισε να δείχνει την πραγματική του προσωπικότητα και εμένα που ήμασταν φίλοι για 40 χρόνια (ακόμη από το 1960 μαζί και με τα φοιτητικά έτη) σε συνέντευξη του στο BBC με κατηγόρησε για πράκτορα της ΚΥΠ. Το ίδιο έκανε και σε άλλα μέρη. Αργότερα όταν λόγω μιας δίκης συναντηθήκαμε στα δικαστήρια, με προσέγγισε λέγοντας πως ¨Εμείς τρώμε ο ένας τον άλλο και ο Έλληνας κάνει την δουλειά του¨. Όταν και εγώ θέλησα σαν τον Ιμάμογλου να τον πιάσω από τον λαιμό και να ζητήσω τον λόγο, έφυγε πολύ γρήγορα.

Ο ηγέτης που φύτεψε η Μεγάλη Πύλη, μέσα στην γενική συνέλευση του συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας  και μάλιστα ενώπιον του συζύγου της, χαρακτήρισε την τότε  πρόεδρο του συλλόγου την Χουλιά Εμίν ως ΠΡΟΔΟΤΗ. Τότε μετά βίας σώσαμε τον Σαδικ από τα χέρια του άντρα της.

Η Χουλιά Εμίν δήλωνε το εξής: ¨Ενίοτε έχω καβγαδίσει με διάφορους ανθρώπους. Μετά από κάποιο διάστημα, με όλους ειρηνεύσαμε. Δεν έχω χούι να κρατάω μίσος. Ο μόνος με τον οποίο δεν ειρήνευσα είναι ο Αχμέτ Σαδίκ¨. (Χούλια συγγνώμη που έκανα αυτήν την αποκάλυψη). 

Η Μεγάλη Πύλη για να κάνει την δουλειά της έψαχνε έναν μανιακό και τον βρήκε στο πρόσωπο του Σαδικ. Αλλά μέχρι ενός σημείου. Μέχρι που μάλωσε και με το προξενείο της Κομοτηνής και άρχισε να προσβάλει και εκείνους.  

Στην εκπομπή του TGRT το άτομο το οποίο κατηγόρησε πως συνεργαζόταν με τους Έλληνες είναι ο πρόξενος Χακάν Οκτσάλ. Όταν συνάντησα τον Οκτσάλ στην Γερμανία μου είπε: ¨Εγώ είμαι διπλωμάτης και δεν είναι δική μου δουλειά. Αλλά θα πεθάνω με τα μάτια ανοιχτά επειδή δεν μπόρεσα να δείρω τον Σαδίκ¨.

Ο Σαδίκ για ποιο λόγο και πως είχε καβγαδίσει με τον πρόξενο Χακάν Οκτσάλ; Είχε έρθει τότε μια επιτροπή βουλευτών από την Τουρκία. Στο πρόγραμμα υπήρχε και επίσκεψη στην Ξάνθη. Την επιτροπή πέραν του πρόξενου την συνόδευαν και οι εκλεκτοί της Μεγάλης Πύλης. Και φυσικά ο Σαδίκ Αχμέτ. Στο πρόγραμμα υπήρχε και γεύμα στο σπίτι του Μεχμέτ Εμίν Αγκά. Ο Σαδίκ έφερε αντίρρηση διότι είχε μαλώσει με τον Αγκά και δεν ήθελε να πάει στο σπίτι του. Τους λέει πως θα κάνει το γεύμα στους βουλευτές σε ένα εστιατόριο. Αρχίζει μεταξύ τους μια διαφωνία, καβγάς και προσβολές, όπως πάντα κάνει ο Σαδίκ. Πλέον βλέπει τον πρόξενο ¨σαν κουνούπι¨.  Απειλεί όλους όσους βρίσκονται δίπλα στον Χακάν Οκτσάλ: ¨Εάν εγώ δεν σε εξορίσω από εδώ, πίσω στο χωριό από όπου ήρθες, να μην με λένε Σαδίκ. ¨

Εντέλει πηγαίνουν για φαγητό στο σπίτι του Αγκά. Ο Σαδίκ με μικρά και γρήγορα βήματα κολλάει πίσω από την επιτροπή.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αυτοπεποίθησης και οργής έγινε εκείνη η εκπομπή στο TGRT. Mετά από τις προσβολές και απειλές κατά του πρόξενου αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Σαδίκ. Αλλά ο Σαδίκ έχει πίσω του το παρακράτος, τόσο ισχυρός αισθάνεται. Καταρχήν πηγαίνει τότε ντιρεκτίβα (σημ. μεταφρ: από το προξενείο εννοείται)  σε όλους τους μειονοτικούς συλλόγους και οργανώσεις να βγάλουν καταγγελίες κατά του Σαδίκ. Όλοι έβγαλαν από μια καταγγελία. Αυτά όμως δεν κλονίζουν τον Σαδίκ.   

Και εν προκειμένω γίνεται η εκπομπή για την οποία μιλάμε. Ήθελα να εστιάσω στις καταγγελίες που έστρεψε εκεί κατά του Αγκά. Είπε πως η Τουρκία ¨επέβαλε¨ τον Αγκά ως ηγέτη στην μειονότητα. Αυτό είναι εν μέρει σωστό. Αλλά ο Αγκά υπήρχε ως ηγέτης πριν τον ¨επιβάλλει¨ η Τουρκία.  Ο ίδιος όμως ; Λες και ο ίδιος δεν ήταν αυτός που η Τουρκία τον ¨επέβαλλε¨ κατά 100%. . Και μάλιστα με πίεση και τρομοκρατία…  Κάποιοι στην Σμίνθη δεν ήξεραν καθόλου τουρκικά και για αυτό τότε θεώρησε υπεύθυνο τον Αγκά. Μα ρώτα βρε πρώτα αν ξέρουν οι άνθρωποι την μητρική τους γλώσσα τα πομάκικα. Μήπως σε ενοχλεί η ομιλία τους στα πομάκικα;  Αν δεν πάνε σχολείο, εάν θέλουν να μάθουν τουρκικά μαθαίνουν, εάν δεν θέλουν τότε δεν μαθαίνουν, εσύ με το ζόρι θα τους μάθεις;  

Μετά από τις δηλώσεις του στην τηλεόραση, πλέον ακόμη και το βαθύ κράτος τον ξέγραψε. Είναι μια δύσκολη απόφαση να πετάς ξαφνικά κάποιον στον οποίον έχουν επενδυθεί τόσα. Πρόκειται όμως για μια επιχείρηση εκπαίδευσης, για να βάλει μυαλό.

Για αυτή την δουλειά εξουσιοδοτείται ο Μουσταφά Χασάνογλου (Τοκούτς Μουσταφά). Δεν μπορούσαν να βρουν πιο κατάλληλο μεταξύ των Δυτικοθρακιωτών. 

Γίνεται μια μάζωξη στην Κωνσταντινούπολη, με όλα τα μέλη της μαφίας της μειονότητας να είναι προσκεκλημένα. Ο Τοκούτς Μουσταφά σε ένα διάλλειμα καλεί τον Σαδίκ και μια ομάδα Δυτικοθρακιωτών σε ένα δωμάτιο του 6ου ορόφου.  Το ποιοι ήταν στην μάζωξη δεν είπαν. Το τι έγινε εκεί το άκουσα από τρία άτομα που ήταν παρόντα.

1)      Με κρυφό το όνομα: ¨O Toκούτς Μουσταφά πριν από τον Σαδίκ άρχισε να βρίζει με απίστευτες βρισιές όλες τις γυναίκες της δυναστείας του Σαδίκ. Στον ίδιο του είπε πως δεν πρέπει να ξεχνά πως η μητέρα πατρίδα τον έκανε βουλευτή και ότι θα πρέπει να είναι υπό τις διαταγές του εκπροσώπου της μητέρας πατρίδας στην Κομοτηνή, διαφορετικά “θα σε πετάξω τώρα από το παράθυρο του 6ου ορόφου και θα πω πως αυτοκτόνησες¨.

2)      Ισμαήλ Ροδοπλού: : ¨Όταν ήμασταν μικροί κάμναμε διάφορα. Μαζευόμασταν σαν παιδιά και είχαμε ανάμεσα μας ένα κουτάβι. Το βαρούσε ένας μια κλωτσιά. Το κουτάβι αλυχτούσε. Και μετά σε όποιον πήγαινε  μπροστά το κλωτσούσε και το κουτάβι συνέχιζε να αλυχτά. Το βασανιστήριο συνεχιζόταν έτσι. Εκείνη την μέρα λοιπόν αυτό έκαναν στον Σαδίκ.¨

 

Ακόμη κι ο Σαδίκ κατάλαβε πως τον είχαν ξεγράψει. Στου γύρω του είπε πως θα εγκατέλειπε την πολιτική. Μερικούς μήνες μετά ήρθε ο θάνατος με το τροχαίο.

Μετά η Μεγάλη Πύλη ακολούθησε το ¨γύρνα την πάπια μην καεί¨. Και βλέποντας την μειονότητα ως πάπια, μετά από τον θάνατο αποφάσισαν να στήσουν πάλι τον Σαδίκ. Τόσο κόπος και τόση επένδυση δεν έπρεπε να πάνε χαμένα.

Πάνω δηλαδή που θα κήρυσσαν ως ¨προδότη¨ τον Σαδίκ, αναρριχήθηκε και πάλι ¨ήρωας και ηγέτης¨. Και αυτά έγιναν συνοδεία πολλών ψεμάτων και υπερβολών. Η μειονότητα τι να κάνει… Φέρεται σαν να πιστεύει αυτήν την επιβολή της Μεγάλης Πύλης.  

Iμπράμ Ονσούνογλου

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016