Η Ρωσία και ο Πούτιν δεν υπάρχει περίπτωση να κυρήξουν τον πόλεμο στην Τουρκία. Αλλά σκοπεύουν να την διαλύσουν! Πρώτα απ΄ όλα στρατιωτικά. Κάθε τουρκικό “λάθος” θα πληρώνεται ακριβά. Η απόφαση Πούτιν να στείλει και S-400 στην Συρία δείχνει ότι ο εναέριος χώρος της χώρας …κλείνει! Αν οι Τούρκοι κάνουν το λάθος να πετάξουν προς Συρία, θα πληρώσουν ακριβό τίμημα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ ο Πούτιν έδωσε διαταγή για αποστολή 12 ακόμη μαχητικών αεροσκαφών στη Συρία αλλά και την ανάπτυξη αντιαεροπορικών -αντιπυραυλικών συστημάτων S-400!

Η ενεργοποίηση αυτών των συστημάτων μπορεί να “μπλοκάρει” ότι πετάει στη Συρία ή πέριξ αυτής.

Οικονομικός πόλεμος

Σκληρά μέτρα λαμβάνει η Μόσχα και σε επίπεδο οικονομικό. Οι ακυρώσεις συμφωνιών πέφτουν βροχή.

Οι επιπτώσεις μπορεί να  φτάσουν και τα 30 δισ. Ευρώ. Υπάρχει μια ολόκληρη λίστα οικονομικών επιπτώσεων που εξετάζει η Μόσχα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της από τα τουρκικά μαχητικά.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εισαγωγές κρέατος, από την 1η Δεκεμβρίου μάλιστα, οι εξαγωγή φυσικού αερίου, αλλά και η τουριστική κίνηση. Τρεις τομείς στους οποίους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η τουρκική οικονομία.
Υπάρχουν ωστόσο και μέτρα σε άλλο επίπεδο που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας.
Έτσι συνεργασίες όπως στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, αλλά και (κυρίως) η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το Ρωσικό αέριο προς την Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη φαίνεται ότι παγώνουν.
Εμπόριο, τουρισμός, αγωγοί είναι οι… πύραυλοι που έχει η Ρωσία στο οπλοστάσιό της και φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να τους… “κλειδώσει” με στόχο την καρδιά της τουρκικής οικονομίας.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016