Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στο ΥΠΕΘΑ. Ο Κώστας Ήσυχος επέστρεψε στο γραφείο του ΑΝΥΕΘΑ για να συναντηθεί με τον Δημήτρη Βίτσα.Οι δυο τους παρά τις πολιτικές διαφωνίες που προέκυψαν έχουν πολύ καλές σχέσεις. Ο Κώστας Ήσυχος  ήταν και είναι πάντα κύριος κι ας μην υπέκυψε στην “γραβάτα”.

Ο Ήσυχος ήταν επικεφαλής της  αντιπροσωπείας της ΛΑΕ η οποια συναντήθηκε με τον κ.Βίτσα.

Μαζί του ο  Τάσος Μαυρόπουλος και Χρήστος Παπαδέας.

Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα για τα ζητήματα της Αμυντικής Βιομηχανίας και επεκτάθηκε, λόγω αρμοδιότητας συντονιστού και στο μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού.

Ο αναπλ. Υπουργός ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας την οποία συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς επίσης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Συγκεκριμένα, η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας της συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία ακυρώνει τη συνθήκη της Γενεύης και το πρωτόκολλο του 1967, καταργεί τη συνθήκη Σένγκεν, επιβάλλει την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μετατρέπει το προσφυγικό σε ελληνοτουρκική «διαχείριση» εισάγοντας από το παράθυρο την «γκριζοποίηση» του Αιγαίου, πάγια επιδίωξη του τουρκικού καθεστώτος,  αντί  να αντιμετωπιστεί από τη διεθνή κοινότητα και να επιλυθεί σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.

Η Ελληνική κυβέρνηση, όμηρος των μνημονιακών της επιλογών  και αποδεχόμενη τη συμφωνία αυτή, συνηγορεί στην καταπάτηση του  διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες και επωμίζεται βαριές ευθύνες που ανήκουν στους υπευθύνους των πολέμων και της τραγωδίας των προσφύγων.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση των όρων που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση της απαράδεκτης αυτής συμφωνίας,  να απαιτήσει την πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου περιλαμβανομένης της Συνθήκης της Γενεύης, το άνοιγμα των συνόρων για την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων,  την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Επιδιώκουμε και παλεύουμε  για ένα μαζικό, διεθνές και νεανικό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό   κίνημα  απέναντι στις στρατιωτικές εγκληματικές επεμβάσεις που γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Όσον αφορά στην αμυντική βιομηχανία, η ενημέρωση που μας παρείχε ο αναπλ. Υπουργός, επιβεβαιώνει τους φόβους μας για το μέλλον των επιχειρήσεων και τις προσπάθειες που γίνονται από διεθνείς παράγοντες για την απαξίωση της, με στόχο την  ιδιωτικοποίηση των φιλέτων από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου.

Η ΛΑΕ επισημαίνει  την μεγάλη σημασία που έχει η αμυντική βιομηχανία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και εκφράζει την αντίθεση της, στην αποδοχή από την κυβέρνηση του πλαισίου που χαράσσουν οι δεσμεύσεις από το τρίτο μνημόνιο και οι απαιτήσεις των δανειστών. Η λύση για την εξυγίανση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας είναι έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία των δανειστών.

Militaire.gr

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016