Μεγάλη αεροπορική επιχείρηση στην Συρία ετοιμάζουν οι αεροπορικές δυνάμεις της υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Επί της ουσίας όμως πρόκειται για ενίσχυση δυνάμεων που έχουν στόχο να αντισταθμίσουν την αυξημένη ρωσική παρουσία στην περιοχή.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το CNN Turk, με ρεπορτάζ του από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Στη βάση αυτή έχουν αναπτυχθεί 6 αμερικανικά αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής F-15C, 12 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135, 12 αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Α-10, 11 drones MQ-1 predators και 14 τουρκικά μαχητικά F-16.
Τα αμερικανικά και τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το δίκτυο, ετοιμάζουν μια «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση κατά του ΙΚ στην Συρία, με τον ενδεχόμενο συμμετοχής και χερσαίων δυνάμεων. Χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στις επιχειρήσεις στην Συρία, με τον όρο να συμμετάσχουν και άλλες συμμαχικές δυνάμεις.
Από την άλλη πλευρά όμως βρίσκεται σε εξέλιξη στην Συρία επιχείρηση των δυνάμεων της Δημοκρατικής Συριακής Συμμαχίας, την οποία επίσης υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, παρά την αντίθεση των Τούρκων, καθώς στη Δημοκρατική Συμμαχία συμμετέχουν και οι Κούρδοι του YPG της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αεροπορικός στόλος του Ιντσιρλίκ θα πλήξει στόχους του ΙΚ στην περιοχή του Τζαραμπλούς, στη βόρεια Συρία, περιοχή όπου ενεργούν οι Κούρδοι και επ’ ουδενί, οι Τούρκοι, δεν επιθυμούν να περάσει υπό κουρδικό έλεγχο.
Τα 6 αμερικανικά F-15C που έχουν αναπτυχθεί στο Ιντσιρλίκ και τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης βομβαρδισμών, θα καλύπτουν από αέρος τα αμερικανικά αεροσκάφη κρούσης και τα drones που θα εκτελούν τις επιθέσεις στο έδαφος κατά των τζιχαντιστών.
ΠΗΓΗ:Hurriyet

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016