Ο νέος στόλος υποβρυχίων της Αυστραλίας, με προϋπολογισμό 38 δισ δολαρίων θα πρέπει να κατασκευαστεί στο σύνολό του εντός της χώρας, δηλώνει η γερμανική εταιρία ThyssenKrupp AG. Πρόκειται για την πρώτη ναυπηγοκατασκευαστική εταιρία που υποστηρίζει την εγχώρια ολοκλήρωση κατά 100% του αναφερόμενου εξοπλιστικού προγράμματος, ως την πρώτη και πιο ουσιαστική επιλογή για την υλοποίησή του.

Η γερμανική εταιρία ενδιαφέρεται άμεσα για την επιλογή της στο αναφερόμενο πρόγραμμα ανταγωνιζόμενη εταιρίες από τη Γαλλία και την Ιαπωνία, ενώ οι εταιρίες που το διεκδικούν υποχρεώνονται να καταθέσουν τρεις προτάσεις για την υλοποίηση του, αποκλειστικά στο εξωτερικό, αποκλειστικά στην Αυστραλία ή για τον καταμερισμό του κατασκευαστικού έργου στο εξωτερικό και στην Αυστραλία.

Η πολιτική απόφαση για το αναφερόμενο πρόγραμμα αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, υπό τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση του προγράμματος, βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στην Αυστραλία.

“ Η ολική κατασκευή των υποβρυχίων στην Αυστραλία, είναι η καλύτερη επιλογή καθώς προσφέρει την πιο αποτελεσματική επιλογή από πλευράς λειτουργικότητας και κόστους. Είναι επίσης ξεκάθαρο σ’ εμάς ότι η Αυστραλία διαθέτει την τεχνογνωσία, αλλά και το κατάλληλο εργατικό και στελεχιακό δυναμικό, για την ανανέωση του στόλου των υποβρυχίων της,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χανς Ατζποντιέν, πρόεδρος της παραπάνω αναφερόμενης γερμαντικής εταιρίας.

Η γερμανική εταιρία προτείνει την κατασκευή του υποβρυχίου της Type 214 (2.000 τόνων) η Ιαπωνία προτείνει τον τύπο Soryu (4.000 τόνων), ενώ η Γαλλία προωθεί μία ηλεκτρο-πετρελαιοκίνητη έκδοση του υποβρυχίου πυρηνικής κλάσης, Barracuda.

Η Ιαπωνία φαινόταν αρχικά να έχει εξασφαλίσει την προτίμηση των Αυστραλών για την υλοποίηση του προγράμματος, με αφορμή το καλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ.

Η Αυστραλία, στη Λευκή Αμυντική Βίβλο που δημοσιοποίησε τον προηγούμενο μήνα, προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών της, κατά περίπου 30 δισ δολάρια Αυστραλίας, μέσα στην επόμενη δεκαετία, προκειμένου να προστατεύσει αποτελεσματικά τα στρατηγικά και εμπορικά συμφέροντά της, στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016