Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Άμυνας Γουίλιαμ Πέρι προειδοποίησε ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και  Ρωσίας έχουν εισέλθει σε “νέο Ψυχρό Πόλεμο” και ότι οι σημερινές παγκόσμιες συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνικές συγκρούσεις.

Μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ του Λουξεμβούργου για την Πρόληψη της Πυρηνικής Καταστροφής στο Παρίσι τη Δευτέρα, ο Πέρι ρώτησε : «Έχουμε ξεχάσει την Κούβα και την πυραυλική κρίση;»

Συνέχισε να θυμάται μια σειρά από επεισόδια μεταξύ ΗΠΑ και  Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν το σφάλμα ενός ανθρώπου ή ενός μηχανήματος προκάλεσε κρίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε  πυρηνικές συγκρούσεις.

“Ξεκινάμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα να είναι ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ  ΗΠΑ και  Ρωσίας. Οι σχέσεις τους σήμερα , είναι συγκρίσιμες με τις σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου. Πώς θα μπορούσαμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό; “.

Ο Πέρι προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση της σημερινής παγκόσμιας κατάστασης θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες σε λίγες ώρες, σημειώνοντας συγκεκριμένα τη δυνατότητα κλιμάκωσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, της Ινδίας και του Πακιστάν ή της Βόρειας και Νότιας Κορέας.

“Θα μπορούσαμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα του   Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, μόνο μέσα  σε έξι ώρες αντί για έξι χρόνια”, ανέφερε.

Print Friendly, PDF & Email
Δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016