Μια “σιδηρά κυρία” απειλεί την κυριαρχία Ερντογάν! Ποια είναι

Ο Ερντογάν δείχνει να ΄ναι πανίσχυρος μετά από την περυσινή απόπειρα πραξικοπήματος. Ωστόσο υπέστη βαρύ πλήγμα με την οριακή νίκη του στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Με τόση τρομοκρατία,διώξεις και φυλακίσεις η νίκη στο “πάρα ένα” έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις που τον θέλουν να έχει μπει ήδη σε πορεία παρακμής.

Πολλοί εντός και κυρίως εκτός Τουρκίας θέλουν να τον δουν να πέφτει. Οι συμπάθειες που έχει στο εξωτερικό ο Ερντογάν είναι πλέον δύσκολο…να ανιχνευθούν.

Πολλές φορές έχουν ακουστεί τα ονόματα των Γκιουλ και Νταβούτογλου ως πιθανών διαδόχων του. Και οι δύο έχουν τις ευλογίες του “εξωτερικού παράγοντα”.

Ωστόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας άλλο είναι το όνομα που τους τελευταίους μήνες ακούγεται περισσότερο. Είναι το όνομα μιας γυναίκας: της Μενάλ Ακσενέρ, γεννημένης το 1956 από “μετανάστες προερχόμενους από την Ελλάδα”, όπως γράφει το βιογραφικό της! Μην βιαστείτε να πιστέψετε ότι μας αγαπάει. Είναι εθνικίστρια και μέχρι πρόσφατα ήταν μέλος και βουλευτίνα του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαχτσελί. Διαφώνησε μαζί του όταν εκείνος αποφάσισε να στηρίξει τον Ερντογάν στο δημοψήφισμα. Δημιούργησε νέο εθνικιστικό κόμμα και πολέμησε δυναμικά το ναι στο δημοωήφισμα του Ερντογάν.

Υπήρξε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Ερμπακάν από τις 8 Νοεμβρίου 1996 ως τις 30 Ιουνίου 1997, όταν και αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά από το “μεταμοντέρνο πραξικόπημα”.

Γιατί μπορεί να κερδίσει τον Ερντογάν

Γιατί αυτή η γυναίκα θεωρείτε ικανή να διακόψει το νικηφόρο σερί του Ερντογάν σε εκλογικές αναμετρήσεις; Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσνταρόγκλου δεν το ΄χει καταφέρει. Αξιόλογα στελέχη του ΑΚΡ  δεν κατόρθωσαν να τον αμφισβητήσουν. Άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης όπως ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος Ντεμιρτάς είναι στη φυλακή.

Ο Gonul Tol, διευθυντής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον,υποστηρίζει ότι η Ακσενέρ “μεταδίδει το μήνυμα εκείνων που αντιτίθενται στον Ερντογάν ή που είναι ανήσυχοι για την κυριαρχία του… Αποτελεί μοναδική απειλή για τον Ερντογάν, επειδή η πολιτική της αντλεί δύναμη από μια παρόμοια ομάδα επαγγελματικών, θρησκευτικών και εθνικιστών ψηφοφόρων…Είναι η τουρκική απάντηση στην γαλλική ακροδεξιά ηγεσία της  Marine Le Pen”.

Η ίδια πάντως αρνείται να ταυτιστεί με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά λέγοντας ότι “δεν κάνουμε πολιτική με βάση τη φυλή ή την εθνότητα».

“Είναι μια μεγάλη πολιτική απειλή για τον Πρόεδρο Ερντογάν”, λέει ο Αϊκάν Ερντεμίρ, φιλελεύθερος Τούρκος πολιτικός που υπηρέτησε στο κοινοβούλιο. “Η Aκσενέρ θα μπορούσε να είναι ένας ελκυστικός υποψήφιος για το κεντροδεξιό εκλογικό σώμα της Τουρκίας και έτσι έχει τη δυνατότητα να κλέψει ψηφοφόρους από τον Ερντογάν και το ΑΚΡ”.

“Η Ακσενέρ θα  είναι η Χίλαρι Κλίντον των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας”, λέει ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Σελίμ Σαζάκ.

Σε συνέντευξή της στο  TIME, η Ακσενέρ  διαφώνησε  με τους εθνικιστές αδελφούς της και επέκρινε τις συλλήψεις των φιλοκούρδων βουλευτών. “Ο Ερντογάν προσπαθεί να απειλήσει την κουρδική κοινωνία, γι ‘αυτό τους έβαλε στη φυλακή πριν από το δημοψήφισμα”, ανέφερε. Η Ακσενέρ δεν διέφυγε από την οργή της κυβέρνησης. Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της επιτέθηκαν για την προσωπική της ζωή. Έχει λάβει απειλές θανάτου. Θεωρεί τις επιθέσεις και τις απειλές ως μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία για να την τρομάξουν.

Print Friendly, PDF & Email
Δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016