ΣΟΚ! Πάνω από το 50% στη Βουλγαρία συμφωνεί με το “κυνήγι” μεταναστών από πολίτες

Περισσότεροι από το 50% των Βούλγαρων επιδοκιμάζουν, σε κάποιο βαθμό, τις συλλήψεις μεταναστών από πολίτες. Πρόκειται για αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης που ανακοίνωσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Alpha Research και τα οποία επικαλείται η εφημερίδα «ΣΤΑΝΤΑΡΤ».

Υπενθυμίζεται ότι οι λεγόμενες συλλήψεις από πολίτες έγιναν γνωστές στο ευρύτερο κοινό χάρη στις υποθέσεις Ντίνκο Βάλεφ και τον Πέταρ Νιζάμοφ-Πέρατα, οι οποίοι τράβηξαν και σχετικά βίντεο, τα οποία και ανάρτησαν στο Διαδίκτυο. 

Συγκεκριμένα, το 29,4% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» στην ερώτηση εάν επιδοκιμάζουν τις συλλήψεις από πολίτες των μεταναστών. Το 25,4% δεν δίνει μονοσήμαντη απάντηση και δηλώνει πως σε γενικές γραμμές επιδοκιμάζει αυτές τις ενέργειες.

Κατηγορηματικά κατά των συλλήψεων τάσσεται το 17,5%, ενώ την κατ’ αρχήν αποδοκιμασία του εκφράζει το 25,4%.

Στην ερώτηση για το ποιος πρέπει να κάνει τις συλλήψεις των παράτυπων μεταναστών, το 28,5% απαντά ότι αυτές πρέπει να γίνονται μόνο από τα αρμόδια κρατικά όργανα, το 54,4% θεωρεί πως στις συλλήψεις μπορούν να συμμετέχουν και πολίτες, υπό την εποπτεία της αστυνομίας και το 16,2% είναι της άποψης ότι ο καθένας μπορεί να συλλαμβάνει μετανάστες. 

Παράλληλα, αυξάνονται οι ανησυχίες των Βούλγαρων σε ό, τι αφορά τον αναπροσανατολισμού ενός μεγάλου μέρους των προσφυγικών ροών προς τη Βουλγαρία. Ενδεχόμενη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή τους είναι ανεπιθύμητη για την πλειοψηφία των Βουλγάρων ? 81,1%, ενώ παρατηρείται αύξηση κατά 13,7% του ποσοστού αυτού σε σύγκριση με το 2013. 

Ωστόσο, αυξήθηκε από 57,3% σε 76,3%, σε σχέση με το 2013, το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν πως είναι έτοιμα να δωρίσουν χρήματα ή ρούχα στους πρόσφυγες.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι οι πρόσφυγες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας έχει αυξηθεί από το 55,5% στο 79,4%.

Militaire.gr

Print Friendly, PDF & Email
Δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016