Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου! Επίτομη Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού 1821 – 1945

Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού παρουσίασε την νέα της έκδοση «Μεθ’ Ορμής Ακαθέτου.
Επίτομη Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού 1821 – 1945» του Υποπλοιάρχου (ΕΦ/Ο) Παναγιώτη Γέροντα ΠΝ.
Πρόκειται για ένα βιβλίο 570 περίπου σελίδων,του οποίου το κείμενο πλαισιώνεται από φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα που πολλά εξ αυτών παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.
Ο συγγραφέας εξετάζει το Πολεμικό Ναυτικό εξελικτικά.
Πώς δηλαδή από τον Τρινήσιο Στόλο της Επανάστασης του 1821 (Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά) οργανώθηκε σε ένα σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό. Σε αυτό το πλαίσιο αναλύεται η ανάπτυξη του Όπλου σε όλους τους τομείς του: Στόλος, Ναυτική Εκπαίδευση, Ναύσταθμος, Τεχνολογία Καινοτομίες και Επιχειρήσεις.
Παράλληλα όλο αυτό εντάσσεται στο περικείμενο των γενικών πολιτικών, στρατηγικών και κοινωνικών εξελίξεων, διότι το Πολεμικό Ναυτικό ως μέρος της ελληνικής κοινωνίας επηρεάζεται βαθύτατα από τα ζενίθ και ναδίρ της ιστορίας του ελληνικού κράτους.
Τελικά όμως λόγω της επιμονής των στελεχών του στην πρόοδο του Όπλου και στο nσυμφέρον της Χώρας, το Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να οργανωθεί, να εξελιχθεί, να ανταποκριθεί στις πολεμικές προκλήσεις και τελικά να παραμείνει αήττητο.
Ο συγγραφέας εξιστορεί με αντικειμενικότητα αυτήν την επική πορεία με μια αφήγηση, η οποία συνεπαίρνει τον αναγνώστη, ενώ οι πολλές υποσημειώσεις και η μεγάλη βιβλιογραφία τον προκαλεί να εμβαθύνει στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού ακόμη περισσότερο.
Το βιβλίο διατίθεται από την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος καθώς και το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θ/Κ Γεώργιος Αβέρωφ στην τιμή των 20 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού στο τηλ 2103484245, στο email [email protected]. ή να στείλουν μήνυμα στην σελίδα της υπηρεσίας.

Print Friendly, PDF & Email
Δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016