“Μείναμε από έξυπνους πυραύλους στοπ”! Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ δήλωσε το Πεντάγωνο μέχρι το 2017 θα προχωρήσει σε  αγορές «έξυπνων» βομβών και πυραύλων,γιατί οι αποθήκες έχουν αδειάσει ανησυχητικά λόγω   της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοίνωσε ο Κάρτερ μέχρι το 2017 θα αγοραστούν πάνω από 45.000 βόμβες

κατευθυνόμενων με λέιζερ και με σύστημα γεωεντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρων GPS, καθώς και άλλων «έξυπνων» βλημάτων. Το κόστος υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Άστον Κάρτερ είπε ότι η πολύ συχνή χρήση αυτών των βομβών κατά των τζιχαντιστών έχει αρχίσει να μειώνει επικίνδυνα τα αποθέματά τους. Όπωε εξήγησε αυτού του είδους τα όπλα εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν τις απώλειες αμάχων. Δεν παρέλειψε μάλιστα να “καρφώσει” τους Ρώσους, λέγοντας ότι οι δικές τους βόμβες προκαλούν πολλές “παράπλευρες απώλειες”. Όλες οι βόμβες σκοτώνουν και αμάχους παρά τα όσα λέει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο συνασπισμός της δύσης που βομβαρδίζει στη Συρία αποδέχεται τις κατηγορίες για το θάνατο αμάχων μόνο για 21 θύματα,από το φθινόπωρο του 2014 μέχρι σήμερα. Ωστόσο ΜΚΟ μιλούν για εκατοντάδες θύματα.

Συνολικά, οι δαπάνες για την εκστρατεία εναντίον του ΙΚ θα αυξηθούν κατά 50% στον αμερικανικό στρατιωτικό προϋπολογισμό του 2017 και θα ανέλθουν σε $7,5 δισεκ., είπε ο Κάρτερ.

Επιπλέον οι ΗΠΑ αναβάλλουν ως το 2022  τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών A-10.

Το Πεντάγωνο προβλέπει ότι θα δαπανήσει 582,7 δισεκατομμύρια δολάρια  το 2017.

Πέραν της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ, θα τετραπλασιαστούν σε $3,4 δισεκ. οι δαπάνες για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη με στόχο την αποτροπή της «ρωσικής επιθετικότητας», είπε ακόμη ο Άστον Κάρτερ. Πόσο χρήσιμοι είναι οι Ρώσοι για τις αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες τελικά…

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016