Γράφει ο

Γιώργος Μουρουζίδης

 Ανώτατος Αξκός εα

Την προσεχή Κυριακή, οι κάτοικοι της περιοχής του Ν. Κορδελιού θα μετακινηθούν, ώστε να προστατευθούν από ενδεχόμενη έκρηξη κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας. Η τελευταία μαζική μετακίνηση των κατοίκων του Ν. Κορδελιού,  χρονολογείται από την εποχή που εγκατέλειψαν την πατρογονική τους εστία στην Μ. Ασία, εξαιτίας της διαχρονικής ελληνικής διχόνοιας και των σφαλμάτων της τότε στρατιωτικής ηγεσίας .

Δυστυχώς η διχόνοια, οι έριδες, ο τοπικισμός, τα συντεχνιακά συμφέροντα και οι εγωισμοί ποτέ δεν εξέλειπαν από αυτήν την χώρα. 

Μολονότι μετά την λήξη του Β΄Π.Π. μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατοντάδες ανάλογες επιχειρήσεις με απόλυτη επιτυχία, ακόμα και εντός αστικού ιστού,  είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται εκκένωση περιοχής στην Ελλάδα.

Στις επόμενες φωτογραφίες βλέπεται παλαιότερες περισυλλογές, εντός αστικού ιστού ή εγκαταστάσεων από πυροτεχνουργούς του ΣΥΠ.

-Στις 26/12/2016, 54.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη του Augsburg στη  Ν. Γερμανία, όταν εργάτες ανακάλυψαν μια βόμβα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  Λόγω του μεγέθους της βόμβας 1,8 τόνοι, η περιοχή εκκενώθηκε σε ακτίνα  1,5 χιλιομέτρων.  http://www.euronews.com/2016/12/26/54000-evacuated-as-ww2-bomb-found-in-germany

– Στις 26/2/2015 βρέθηκε βόμβα 250 κιλών στο Dortmund. Η ακτίνα εκκένωσης ήταν 250 μέτρα.  http://www.dw.com/en/unexploded-wwii-bomb-found-near-dortmunds-signal-iduna-park/a-18282545

-Πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια των πρώτων εκσκαφών για την κατασκευή  σταθμού του μετρό στον Πειραιά, βρέθηκε βόμβα από το Β`ΠΠ. Για το συμβάν ενημερώθηκε άμεσα η ΕΛ.ΑΣ. όπου απέκλεισε το σημείο για αρκετή ώρα, ενώ αργά το απόγευμα η ειδική μονάδα του Στρατού ΤΕΝΞ, την παρέλαβε με ασφάλεια. http://www.iefimerida.gr/news/318005/vrethike-vomva-toy-v-pagkosmioy-polemoy-sta-erga-toy-metro-ston-peiraia-eikones#ixzz4YDHLuB8U.

Η επικείμενη επιχείρηση στο Κορδελιό θα γίνει από  προσωπικό του ΤΕΞΝ, το οποίο έχει  μικρότερη  εμπειρία, συγκριτικά με την εμπειρία που απέκτησαν οι πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ, από τις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης και καταστροφής  εκατοντάδων βομβών τα τελευταία 70 χρόνια. 

Η ειδικότητα του πυροτεχνουργού, είναι νομικά θεμελιωμένη και θεσμικά κατοχυρωμένη στο Σώμα Υλικού Πολέμου του ΣΞ από το 1949.

Μέχρι το 2014, στο φάσμα των καθηκόντων  της ειδικότητας του πυροτεχνουργού του ΣΥΠ, συμπεριλαμβάνονταν και η περισυλλογή και εξουδετέρωση πάσης φύσεως εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, ειρηνικής ή πολεμικής περιόδου. 

Στη συνέχεια, το κομμάτι της περισυλλογής και εξουδετέρωσης πάσης φύσεως εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, μετά από ένα κοινό μεταβατικό στάδιο 3  χρόνων περίπου,  πέρασε από το 2015 στο όπλο του ΜΧ,.

Η μεταφορά των προαναφερόμενων αρμοδιοτήτων κόστισε μερικά εκατομμύρια ευρώ και έγινε, αφού είχε προκύψει ήδη η κρίση στη χώρα, χωρίς να συντρέχει μάλιστα καμία επιχειρησιακή ανάγκη για τον ΕΣ. Η σκοπιμότητα της απόφασης αυτής ήταν η εξυπηρέτηση  συντεχνιακών και  τοπικιστικών  συμφερόντων.

Το ολικό βάρος της Βόμβας είναι 500 λίβρες,  δηλαδή 260 κιλά με καθαρό βάρος εκρηκτικής ύλης 130 κιλά, και δύο πυροσωλήνες ή ενδεχομένως και έναν.

Η περιοχή γύρω από την βόμβα θα εκκενωθεί σε απόσταση 2.000 μέτρων. Το όριο αυτό είναι  το μέγιστο θεωρητικά, σύμφωνα με το συμβουλευτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο, το οποίο   παρέχει και την δυνατότητα στον υπεύθυνο να αυξομειώνει τα όρια ασφαλείας.

Στο σημείο αυτό ανακύπτουν ορισμένα ερωτήματα :

Αφού λαμβάνονται τα μέγιστα μέτρα ασφαλείας  αναφορικά με την ακτίνα εκκένωσης, γεγονός που υποδηλώνει και  την  εκτίμηση της επικινδυνότητας πλέον της τυπικότητας , γιατί  το ΤΕΝΞ  δεν συνεργάζεται με τους  πυροτεχνουργούς  του  ΣΥΠ. Είναι δηλαδή υπηρεσιακό  και ηθικό,  70.000 άνθρωποι στα όρια υστερικής φοβίας  να υποβάλλονται σε τέτοια ταλαιπωρία, χωρίς προηγουμένως να έχει εξαντληθεί η συνεργασία  όλων των στελεχών  του Ελληνικού Στρατού,  επ ωφελεία  της πόλης και του πληθυσμού της.

Δεν θα έπρεπε η προαναφερόμενη προτεινόμενη συνεργασία, να επιβάλλεται και από την ανάγκη  περιορισμού ενδεχομένως του συνολικού  οικονομικού κόστους  (άμεσου  και έμμεσου)της επιχείρησης, το οποίο δυστυχώς  δεν απασχολεί την δημόσια συζήτηση.   

Ποιά επιχειρησιακή  θεωρία και βάσει ποιού ιστορικού στρατιωτικού προηγούμενου, απαξιώθηκαν εφάπαξ τόσοι πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ, οι οποίοι όταν εξουδετέρωναν  και τις βόμβες, έπαιρναν ψίχουλα συγκριτικά με τα επιδόματα και τα προνόμια του ΤΕΝΞ.  Ίσως αυτός να είναι ο λόγος της έλλειψης συνεργασίας.

Για να νικήσουμε τους Τούρκους πρέπει πρώτα να νικήσουμε τις παθογένειες μας.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016