Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος πήρε θέση για το Κυπριακό σε εκδήλωση για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

“Σταθερός κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

 Λύση, όμως, δεν μπορεί να υπάρχει έστω και με την παρουσία ενός από τα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο.

 Δεν μπορεί να υπάρχει λύση με τις περίφημες εγγυήσεις”.

Αυτά είπε κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία απένειμε τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής στο Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959, στο Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959 και στους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959 για τη συμβολή τους στη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Μαζί του ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης.

 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Με εθνική υπερηφάνεια συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να απονείμουμε τη Διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής στο Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, στο Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 -1959, καθώς και στους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

 Η διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής που σας δίνεται, απονέμεται σε ιδιώτες για εξαιρετικές πράξεις και υπηρεσίες που αποβαίνουν επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων και του ελληνικού Έθνους.

 Και εσείς με την πολύχρονη παρουσία σας, τις διαρκείς προσπάθειες σας και τον αέναο αγώνα σας, συμβάλλετε στη διάδοση και τη διατήρηση της μνήμης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και μέσω αυτού στην καλλιέργεια των αξιών και παραδόσεων του έθνους.

 Σήμερα τιμούμε και μνημονεύουμε, επίσης, τους αθάνατους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.

 Ενός αγώνα που σαν το προαιώνιο πρόσταγμα της ιστορίας μας καταξιώθηκε ως το ηρωικό ξέσπασμα ενός λαού, που δεν μπορούσε πια να βαστάξει το ζυγό της σκλαβιάς και της ταπείνωσης.

 Ήταν αγώνας αυτοδιάθεσης και ελευθερίας, στο κάλεσμα του οποίου ανταποκρίθηκε σύσσωμος ο κυπριακός ελληνισμός, δίνοντας μαθήματα ηρωισμού και αληθινού πατριωτισμού στους ξένους κατακτητές.

 Ενός αγώνα άνισου, με αίμα που χύθηκε πολύ, με βασανιστήρια απάνθρωπα. Το πείσμα όμως του λαού μας για ελευθερία και η θυσία των αγωνιστών του 1955-1959, είχε ως τελικό αποτέλεσμα τον τερματισμό της επαίσχυντης και απαρχαιωμένης αποικιοκρατικής κατοχής του νησιού και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

 Μνημονεύουμε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, που με τον θάνατό του έδωσε συνέχεια στις μεγάλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, πρόσφατα δε απονείμαμε στον «αετό του Μαχαιρά», ως ελάχιστο φόρο τιμής, το βαθμό του Αντιστρατήγου, τον Κυριάκο Μάτση, που με τη ζωή και τη θυσία του επιβεβαίωσε, ότι «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής».

 Τους ελεύθερους πολιορκημένους του αχυρώνα, του Λιοπετρίου, που νίκησαν τον φόβο του θανάτου αρνούμενοι να παραδοθούν.

 Μνημονεύουμε τους εννιά απαγχονισθέντες, με τελευταίο το μαθητή και ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που μέσα από τα παγερά, ανήλια κελιά των κεντρικών φυλακών δε δείλιασαν μπροστά στην αγχόνη και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αλλά και τόσους άλλους.

 Η κληρονομιά που μας αφήνουν είναι μεγάλη. Το εθνικό και ανθρώπινο μήνυμα της ΕΟΚΑ, είναι η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η συλλογικότητα, που είναι οι φάροι που πρέπει να μας καθοδηγούν και στη σημερινή εποχή.

 Μας υποδεικνύουν το δρόμο που πρέπει και σήμερα να ακολουθήσουμε. Το δρόμο του καθήκοντος, της συστράτευσης για την επίτευξη των κοινών στόχων. Μπορούν να γίνουν η πυξίδα μας για το μέλλον. Διότι πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον.

 Και αυτό εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το έχουμε θέσει ως ένα σημαντικό στόχο. Να αναδείξουμε μορφές και πρωταγωνιστές, να τιμήσουμε τους εν ζωή ήρωες μας αλλά και αυτούς που έφυγαν, προβάλλοντας το έργο τους, μέσω του οποίου προβάλλονται και οι αρετές, αλλά και οι δυνάμεις του Γένους.

 Σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε τις αδικίες της ιστορίας και αυτό αφορά και τον αγώνα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο. Θα αποδοθούν όλες οι πρέπουσες τιμές, έστω και μετά από τόσα χρόνια. Γιατί το οφείλουμε στους ήρωες.

 Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κυπριακό ελληνισμό που συνεχίζει ακόμα να αγωνίζεται για την απελευθέρωση κατεχομένων εδαφών και για την αποκατάσταση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταπατεί βάναυσα εδώ και χρόνια ο τουρκικός Αττίλας.

 Και η μάνα Ελλάδα θα στέκεται σταθερός συμπαραστάτης, πάντα στο πλευρό της Κύπρου, ειδικά σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

 Σταθερός κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

 Λύση, όμως, δεν μπορεί να υπάρχει έστω και με την παρουσία ενός από τα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο.

 Δεν μπορεί να υπάρχει λύση με τις περίφημες εγγυήσεις.

 Σήμερα που τιμούμε τους τρεις ιστορικούς συλλόγους, αναγνωρίζουμε το έργο τους και την ιστορική τους διαδρομή, αλλά ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζουμε το χρέος μας, κυρίως στους νέους.

 Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από τις επόμενες γενιές τη γνώση από εθνικούς άθλους, τους ηρωικούς αγωνιστές και τα μεγάλα συμβάντα του ιστορικού μας παρελθόντος, την αίσθηση ότι το ίδιο παρελθόν όπως και η ίδια μοίρα μας ενώνει και εν τέλει τη δυνατότητα να αισθάνονται περήφανοι για κατορθώματα και πρόσωπα της Ιστορίας του Έθνους μας.

 Είστε εδώ, οι ζωντανοί ήρωες και τα παραδείγματα για εμάς, για τα παιδιά μας, για τις γενιές που έρχονται.

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016