Μια πολύ σημαντική εκδήλωση έχει να παρουσιάσει το Πολεμικό Μουσείο αυτή την εβδομάδα. Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου θα γίνει η θεατρική εκδήλωση “Λέλα Καραγιάννη-Η Μάνα της Αντίστασης” με την ηθοποιό Μαίρη Βιδάλη να παίζει σε κείμενο του Γιώργου Χριστοδούλου και σκηνοθεσία της Γιώτας Κουνδουράκη.

Η Λέλα Καραγιάννη ήταν αρχηγός της Αντιστασιακής Οργάνωσης Φυγάδευσης και Πληροφοριών «Μπουμπουλίνα» και μητέρα επτά παιδιών. «Τα χρόνια εκείνα χρησιμοποιούσε ως συνθηματικό το “Μπούμπουλη”, μια που καταγόταν από τη γνωστή σπετσιώτικη οικογένεια και ήθελε να προστατεύσει την οικογένειά της που ονομαζόταν Καραγιάννη»,θυμάται μιλώντας στην Καθημερινή η εγγονή της που έχει πάρει και τ΄ όνομά της.

Η Λέλα Καραγιάννη έπεσε στα χέρια της Γκεστάπο τον Ιούλιο του 1944 και εκτελέστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την απελευθέρωση, στο δάσος Χαϊδαρίου. «Πλένοντας τα οστά της μετά την εκταφή, διέκρινα τα διαμπερή τραύματα που είχαν αφήσει οι σφαίρες στο κρανίο, στους μηρούς και στις κνήμες», περιγράφει η κ. Καραγιάννη, που γεννήθηκε έναν χρόνο μετά την εκτέλεση, στο σπίτι της ηρωίδας, στον δρόμο που μετονομάστηκε σε οδό Λέλας Καραγιάννη. Επιθυμία της οικογένειας υπήρξε επί μακρόν το νεοκλασικό σπίτι όπου έζησε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της η ηρωίδα να μετατραπεί σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Τελικώς, το σπίτι περιήλθε στον Δήμο Αθηναίων, που μετά τις απαραίτητες οικοδομικές εργασίες, το αξιοποιεί πλέον ως συμβουλευτικό σταθμό.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016