«Όλοι έχουν την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η πολιτική διαμάχη θα επιλυθεί και το νησί θα επανενωθεί», τονίζουν οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου, σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο για το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό (RTCYPP). Στην δήλωση με την ευκαιρία της έναρξης της διάσκεψης για την Κύπρο, αναφέρεται πως «οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου που εργάζονται από κοινού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη από το 2011, μέσα στα πλαίσια του θρησκευτικού διαλόγου στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, προσεύχονται για ένα επιτυχές αποτέλεσμα που θα διασφαλίζει το τέλος του ανεπίτρεπτου στάτους κβο και θα συνεπάγεται το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και την ιδιαίτερη ταυτότητα και ακεραιότητα και της μιας και της άλλης πλευράς».

Στον θρησκευτικό διάλογο συμμετέχουν ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάι, οι αρχιεπίσκοποι των Εκκλησιών των Μαρωνιτών και των Αρμενίων, Γιουσέφ Σουγιέφ και Χορέν Ντοχραματζιάν, αντίστοιχα, και ο επικεφαλής της Λατινικής Καθολικής Εκκλησίας της Κύπρου και της Αποστολικής Αντιπροσωπείας, Αιδεσιμότατος Ζέρσι Κρατζ. Όλοι στην δήλωση εκφράζουν την πεποίθηση ότι «μια λύση πρέπει να βασίζεται σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου».

Επίσης, εκφράζουν την πεποίθηση πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή από την επικοινωνία, τη συνεργασία, και τη συνύπαρξη, για να διασφαλιστεί πως η Κύπρος θα καταστεί ένας παράδεισος ειρήνης με δικαιοσύνη, όπου η θρησκεία δεν θα είναι πλέον θύμα μιας πολιτικής διαμάχης και Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και άτομα άλλων θρησκειών, θα ζουν, θα εργάζονται και θα ασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα πλάι-πλάι με πλήρη ελευθερία και αρμονία».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016