Aπό  ιδιόκτητο δίκτυο ραντάρ ελληνικής εταιρίας  παίρνει πλέον όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον καιρό η υπηρεσια Μετεωρολογίας Kύπρου, η οποία έτσι αναβαθμίζεται αποκτώντας τη δική της θέση στην
ευρωπαϊκή και παγκόσμια μετεωρολογική κοινότητα!
 
Με την επένδυση αυτή – πρωτοποριακή από επιχειρηματική άποψη στην περιοχή- η Κύπρος αποκτά  πλεονεκτήματα , κυρίως για την μέτρηση της βροχόπτωσης, αφού οι μετρήσεις καταγράφονται αυτόματα,  τυγχάνουν επεξεργασίας με κατάλληλους αλγόριθμους και στη συνέχεια υπολογίζεται το είδος και η ένταση της βροχόπτωσης. Με το ραντάρ αυτο θα παρέχονται εκτιμήσεις σε πραγματικό χρόνο, για την ταχύτητα της καταιγίδας, το είδος αλλά και τον ρυθμό βροχόπτωσης, πληροφορίες που θα βοηθούν στην έκδοση των προειδοποιητικών δελτίων καιρού.Με τη χρήση του δικτύου, θα γίνεται ακόμα ακριβής πρόγνωση του καιρού για το χρονικό διάστημα των επόμενων δυο-τριών ωρών, κάτι που σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου κ. Νίκος Κουγιάλης έχει μεγάλη επιχειρησιακή σημασία. 
 
Η Ασφάλεια στην ΑΟΖ
 
Το έργο ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από τον ίδιο, πέραν των αυτονόητων μετεωρολογικών ωφελειών που προσφέρει, συμβάλλει και βελτιώνει την  Άμυνα και την Δημόσια Ασφάλεια!

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νίκος Κουγιάλης, κατά την πρόσφατη δημόσια παρουσίαση του Δικτύου των Μετεωρολογικών Ραντάρ στο σταθμό Ραδιοβολίσεως Αθαλάσσας Κύπρου, η γνώση αυτή δεν αφορά μόνο στην ικανοποίηση των ακαδημαϊκών ερευνητικών θεμάτων και την  έγκαιρη ενημέρωση του καιρού για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων σε μια περίοδο που η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται, αλλά και στην ικανοποίηση μιας σειράς από ανάγκες, όπως η ασφάλεια των Πτήσεων – από τα δυο αεροδρόμια της Κύπρου-  και των πλοίων, οι έρευνες που διεξάγονται στην Αποκλειστική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ)!


Η επένδυση υλοποιήθηκε από την ελληνική εταιρία Space Hellas και περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο X-Band  μετεωρολογικών radars, ένα στη Λάρνακα θέση «Ριζοελιά» του Δήμου Αραδίππου και ένα στην Πάφο θέση «Ελαιόβουνος» της κοινότητας Νατά, καθώς και κεντρικά συστήματα στο πάρκο ραδιοβολήσεων Αθαλάσσας, στη Λευκωσία και πρόκειται για μια σημαντική επένδυση στον χώρο της Μετεωρολογίας: 
 
Το δίκτυο των radars που ανήκει στη Space Hellas θα παρέχει μετεωρολογική πληροφορία στο Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου για 13 χρόνια, με εγγυημένο επίπεδο υπηρεσιών (SLA).  Η ελληνική εταιρία ανακοίνωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο διότι
εξασφαλίζει προηγμένες τεχνολογίες στο χώρο της Μετεωρολογίας,”όχι στη λογική της προμήθειας εξοπλισμού, αλλά της παροχής υπηρεσιών  και  δεδομένων, καθόσον το σύνολο της επένδυσης σημαντικού ύψους και διάρκειας 13 ετών έγινε από τη Space Hellas, ενώ το Τμήμα Μετεωρολογίας πληρώνει αποκλειστικά και μόνο με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνει σε εγγυημένο χρόνο, ποιότητα και διαθεσιμότητα”.
 
 
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Space Hellas Σπύρος Μανωλόπουλος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ευχαρίστησε τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και συνεργάτες για τη συνεισφορά τους στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου καθώς όπως ανέφερε,οι δυσκολίες στην υλοποίηση του έργου αντιμετωπίστηκαν με την άριστη συνεργασία και τη βοήθεια όλων. Στη συνέχεια τόνισε ότι, το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται σε μια πολύ δύσκολη εποχή τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα λόγω των οικονομικών συνθηκών, παρόλα αυτά όμως, η διοίκηση της Space Hellas έδειξε εμπιστοσύνη στην χώρα και προχώρησε σε μια μακροχρόνια επένδυση, η οποία αναβαθμίζει την Κύπρο που πλέον αποκτά τη δική της θέση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια μετεωρολογική κοινότητα. 
Εξέφρασε, ακομα, την ικανοποίησή του για την επίσημη παράδοση του έργου σε πλήρη λειτουργία, το οποίο βελτιώνει την ασφάλεια των πτήσεων στα δυο αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέχει σημαντικά οφέλη στο κοινωνικό σύνολο, σε τομείς όπως η δημόσια ασφάλεια, η έγκαιρη πρόγνωση και η αντιμετώπιση
φυσικών καταστροφών από μετεωρολογικά φαινόμενα.
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016