”Το αυτί ” στον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Hulusi Akar φαίνεται να ”τράβηξε” η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας για τα ”τσαλιμάκια” που κάνει όσον αφορά την δράση της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής από την Τουρκία προς Ελλάδα/ ΕΕ αλλά και τα έμμεσα εμπόδια που πάει να βάλει για την επίσκεψη τηε ίδιας στην περιοχή.

Το θέμα αυτό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το σοβαρότερο που συζητήθηκε κατά την  επίσκεψη του Τούρκου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Hulusi Akar, στη Γερμανία, κατά την οποία  είχε συναντήσεις με την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας Ursula von der Leyen και τον Επικεφαλής του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Volker Wieker.Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, που μίλησαν στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, οι συζητήσεις εστιάστηκαν στις απειλές από το PKK, το PYD (κουρδικό κόμμα της Συρίας) και το YPG ( Μονάδες Λαϊκής Προστασίας Κούρδων της Συρίας) , καθώς και στην εν εξελίξει αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που έχει στόχο την επιβράδυνση της παράνομης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και τέλος  την διμερή στρατιωτική συνεργασία με τη Γερμανία. Ωστόσο δεν έχει ακόμα διαρρεύσει αν  και κατά πόσο ο Τούρκος στρατηγός μετακινήθηκε από τις θέσεις που από την πρώτη στιγμή οχυρώθηκαν οι υφιστάμενοί του στο ΝΑΤΟ κατά την σύνταξη του επιχειρησιακού Σχεδίου της αποστολής.

Η κίνηση αυτή της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας , που έχει και άλλη φορά επιχειρήσει να επισημάνει στους Τούρκους ότι πρεπει να εφαρμόσουν την απόφαση που πήραν οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα παράλια της Τουρκίας, έρχεται σε μια στιγμή που και το ΝΑΤΟ ( δια δυο ναυάρχων του) να πείσουν σχετικά  την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που βάζει. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η δράση πρωτοανακοινώθηκε από κοινού από την Καγκελάριο της Γερμανίας κ Μερκελ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ Νταβούτογλου, στην Άγκυρα.

Λ.Λ.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016