Κυνική ομολογία Μπλερ:”Η επέμβαση στο Ιράκ το 2003 “ανέβασε” το Ισλαμικό Κράτος”

Κάνεις στρατιωτική επέμβαση,διαλύεις μια χώρα υποστηρίζοντας ψευδώς ότι διαθέτει χημικά όπλα και 12 χρόνια μετά παραδέχεσαι ότι έκανες λάθος! Τόσο απλά ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ παραδέχτηκε ότι
η επέμβαση των δυνάμεων της συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Ιράκ το 2003 συνέβαλε στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. Το δήλωσε σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που αναμένεται να προβληθεί σήμερα.

Σε ερώτηση για το αν ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί τη”βασική αιτία” για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους ο Μπλερ απάντησε: “Πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία αλήθειας σε αυτό”, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.
“Ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως όσοι από εμάς απομακρύναμε (τον πρώην ηγέτη του Ιράκ) Σαντάμ (Χουσεΐν) το 2003, δεν φέρουμε καμία ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί το 2015”, πρόσθεσε ο Μπλερ.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανία ζήτησε παράλληλα συγγνώμη για τις “λάθος” πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και εξέφρασε για τον αποτυχημένο σχεδιασμό των όσων επακολούθησαν την ανατροπή του Χουσεΐν. Όμως αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για την απομάκρυνση του Χουσεΐν από την εξουσία.
Η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις χώρες της συμμαχίας, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016