Πριν από λίγο ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ Murat Yavuz Ateş, στην ομιλία του κατά την δεύτερη μέρα του Διεθνούς Ενεργειακού και Οικονομικού forum που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη (27-28/4) ανέφερε μεταξύ άλλων:

Προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραγωγή των εγχώριων πηγών ενέργειας. Την παρούσα περίοδο διεξάγουμε έρευνες τόσο στην ξηρά όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα αυξήσουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσογείου. Γνωρίζουμε ότι η ελληνοκυπριακή Διοίκηση έχει συνάψει συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου. Ωστόσο, αυτό δεν βοηθά πραγματικά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Οι ενεργειακοί πόροι δεν ανήκουν μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ανήκουν επίσης στην τουρκική (;;;)  πλευρά. Επιπλέον, οι περιοχές που διατίθενται για τις δραστηριότητες εξερεύνησης, δεν έχουν συμφωνηθεί από κοινού . Για παράδειγμα το οικόπεδο 6,  θεωρείται ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Για εμάς η ενέργεια αποτελεί πεδίο συνεργασίας. Θεωρούμε ότι υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας, οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιηθούν.”

 

Σχόλια:

•Από πότε υπάρχει “τουρκική πλευρά” στην Κύπρο;
Το κατεχόμενο κομμάτι θεωρείται κομμάτι της Τουρκίας;

 

•Στις περιοχές του οικοπέδου 6 δραστηριοποιείται τις 2 τελευταίες εβδομάδες το τουρκικό ναυτικό με παράνομες δεσμεύσεις για ασκήσεις.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016