Ένα από τα ερωτήματα των κρίσεων Αρχηγών που δεν έχει απαντηθεί είναι πως και γιατί αποστρατεύθηκε ο Α/ΓΕΝ Γ. Γιακουμάκης.

Ο κ. Γιακουμάκης είχε συμπληρώσει 16 μήνες στη θέση του Α/ΓΕΝ. Σύμφωνα με το νόμο 4407/16 στο άρθρο 17 παράγραφος 2 αναφέρεται ότι:

«Ο διορισμός του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου γίνεται για χρονική διάρκεια δύο (2) ετών, που μπορεί να παραταθεί κατά ένα (1) ακόμη έτος. Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου μπορεί να αποστρατευθεί για σπουδαίο λόγο και πριν από την πάροδο της ανωτέρω χρονικής διάρκειας, με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α., κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.»

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιός ήταν ο σοβαρός λόγος στην εισήγηση του ΥΕΘΑ, που οδήγησε στην απόφαση αντικατάστασης του κ. Γιακουμάκη;

Η απάντηση νομίζουμε είναι ότι δεν υπήρχε “χημεία” σε μερικά θέματα, όχι μόνο μεταξύ του πρώην Α/ΓΕΝ και της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και με τον Α/ΓΕΕΘΑ. Είναι “σπουδαίος λόγος” αυτός για μια αποστρατεία αρχηγού Γ.Ε.; Απ΄ ότι φάνηκε ναι, παρότι στην εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ, σίγουρα γράφτηκαν αλλά “σπουδαιότερα”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016