“Κι αν μου κάτσει”; Διοικητες μονάδων αναρωτιούνται -μεταξύ σοβαρού κι αστείου προς το παρόν- τι θα γίνει αν στην μονάδα τους προκύψει ομόφυλο ζευγάρι στρατιωτικών . Με ή χωρίς κοινωνικό σύμφωνο συμβίωσης. Η απορία είναι λογική και η κατάσταση δεν είναι καθόλου αστεία.

Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ενδέχεται να “ανάψει φωτιές”  στις Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα μεγάλες.

Τι εννοούμε;

Παλαιότεροι  αξιωματικοί  έζησαν εποχές κατά τις οποίες αξιωματικοί αποστρατεύθηκαν λόγω “ομοφυλοφυλικών τάσεων”. Κάτι που και σήμερα συμβαίνει ανεξάρτητα αν δεν αναφέρεται πουθενά ως αιτία αποστρατείας. Το ερώτημα είναι  τι θα γίνει αν κάποιος ή κάποοι απ΄ αυτούς που αποστρετεύθηκαν ως “έχοντες ομοφυλοφυλικές τάσεις”  προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Για τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις ρωτούν αν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν στην ενέργεια όση -θεωρητικά πάντα- προσφύγουν και δικαιωθούν.

Οι νεότεροι που υπηρετούν σε θέσεις διοίκησης αναρωτιούνται πως πρέπει να διαχειριστούν τις περιπτώσεις που αργά ή γρήγορα θα προκύψουν εντός των στρατοπέδων. Αν για παράδειγμα ένα ομόφυλο ζευγάρι υπογράψει σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης και αυτό γίνει γνωστό είτε από τους ίδιους είτε από τρίτους, τι πρέπει να κάνουν οι ανώτεροί τους. Πως να το διαχειριστούν;

Το ερώτημα θα πουν κάποιοι δεν έχει βάση ,αφού το σύμφωνο συμβίωσης πέρασε από τη Βουλή. Με την διαφορά ότι το κόμμα του οποίου επικεφαλής είναι ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δεν το ψήφισε και δεν συμφωνεί επί της ουσίας του θέματος .

Συνεπώς ένας διοικητής που θα του προκύψει ένα τέτοιο ζήτημα δεν θα είναι και πολύ …ευτυχής.

Το ζήτημα είναι πολύ λεπτό και άπτεται των προσωπικών ελευθεριών και επιλογών του κάθε ατόμου που πρέπει να είναι απολύτως σεβαστές. Για να είμαστε όμως ρεαλιστές και να μην μένουμε στην θεωρία θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι το στράτευμα δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμο να αφομοιώσει λογικές και πρακτικές που σε άλλους στρατούς του πλανήτη έχουν γίνει πλέον πραγματικότητα. Και είναι βέβαιο ότι η ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης δεν θα σημάνει αυτομάτως την αλλαγή νοοτροπίας στο στράτευμα. Ειδικά όταν ο πολιτικός του προϊστάμενος είναι αντίθετος στο σύμφωνο.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016