Ενόψει της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Μόντι στη Μόσχα, η ινδική κυβέρνηση ενέκρινε δαπάνη 4,8 δισ. δολαρίων για την προμήθεια πέντε συστοιχιών ρωσικών πυραύλων S-400.
Η προμήθεια αυτή έχει στόχο να καλύψει το κενό δυνατοτήτων της Ινδικής αεροπορίας. «Η απόκτηση των S-400 θα αλλάξει τις αντιαεροπορικές μας δυνατότητες και θα μας προσδώσει την ικανότητα αντιμετώπισης στόχων σε μεγάλη απόσταση σε λογική τιμή», αναφέρει το ινδικό υπουργείο Άμυνας.
Το τελικό κόστος της απόκτησης των πυραύλων θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Θεωρείται πιθανό να υπάρξει σχετική ανακοίνωση κατά την επίσκεψη Μόντι στη ρωσική πρωτεύουσα.
Πέραν των S-400 η κυβέρνηση ενέκρινε την απόκτηση πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών Pinaka για τον εξοπλισμό έξι συνταγμάτων πυροβολικού του Ινδικού στρατού, αλλά και 24 αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς Pechora και συστημάτων για τα άρματα Τ-72 και Τ-90.
Ο Ινδικός στρατός θέλει να αποκτήσει 10 συντάγματα Pinaka μέχρι το 2017. Η έγκριση για τα πρώτα τέσσερα έχει ήδη δοθεί, με προηγούμενη απόφαση και με τη νέα απόφαση του υπουργείου ολοκληρώνεται η απαίτηση απόκτησής τους.
Επίσης ενεκρίθη η ναυπήγηση πέντε πλοίων υποστήριξης στα ναυπηγεία Hindustan Shipyards Limited, αλλά και η προμήθεια 571 ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων.

Και Gripen

Οι Σουηδοί της Saab προσφέρουν προς πώληση στην Ινδία το μαχητικό αεροσκάφος Gripen. Η πρόταση προβλέπει μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ινδία σε μια ακόμη προσπάθεια να μπει στο παιχνίδι των εξοπλισμών της χώρας που αγοράζει …τα πάντα.

Η Saab είχε χάσει από την γαλλική Dassault στον διαγωνισμό που είχε γίνει το 2011 ,με αποτέλεσμα η Ινδία να αγοράσει 36 Rafale από τη Γαλλία.

Οι Σουηδοί προσφέρουν μεταξύ άλλων να βοηθήσει την Ινδία στην ανάπτυξη της ικανότητας της Ινδίας στην αεροδιαστημική τεχνολογία  για τα επόμενα 100 χρόνια. Προτείνει επίσης να είναι η Saab   εταίρος στην ανάπτυξη της επόμενης έκδοσης των   ελαφρών Αεροσκαφών Tejas και  Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA), που αναπτύσσονται και σχεδιάζονται από την Ινδία.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016