“Ιερός πόλεμος” στην Σαντορίνη για να μην τοποθετηθεί θόλος νατοϊκού ραντάρ! Το κλίμα που μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ είναι “πολεμικό”. Οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία το ΄χουν βάλει σκοπό να μην επιτρέψουν τη λειτουργία του ραντάρ παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις αξιωματικών και ειδικών που λένε πως όλες οι μετρήσεις που έγιναν απέδειξαν ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα ακτινοβολίας. Προφανώς το πρόβλημα των μοναχών είναι …αισθητικό.

Σύμφωνα με το santonews.com  “ένταση προκλήθηκε πριν από λίγο κοντά στην Ιερά Μονή του προφήτη Ηλία όταν γερανός προσπάθησε με την βοήθεια Αστυνομικής δύναμης , η οποία είχε αποκλείσει το δρόμο προς τη Μονή, να τοποθετήσει τον θόλο στο ραντάρ.

Μοναχοί και πιστοί που αντιδρούν έκλεισαν με τα αυτοκίνητά τους τον δρόμο προς τη Μονή, ενώ κατέρρευσε ξαφνικά μπροστά στην κάμερα, λόγω της πίεσης , ο Ηγούμενος της μονής.

Ο Γέροντας, του οποίου όπως μάθαμε η υγεία είναι εξαιρετικά εύθραυστη, δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και συνήλθε.

Στο σημείο έσπευσαν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος και ο Αντιδήμαρχος κ. Καφούρος , οι οποίοι στη συνέχεια μετέβησαν στο Αστυνομικό τμήμα, στο οποίο βρίσκονται μέχρι και αυτή την ώρα, μαζί με τον Ηγούμενο της Μονής.

Στο σημείο που βρίσκεται ο γερανός παραμένει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας προκειμένου να εμποδίσει την τοποθέτηση του θόλου στο ραντάρ”.

Για να βάλουμε -ή μάλλον να ξαναβάλουμε- τα πράγματα στη θέση τους: όπως έχουμε γράψει από τον Ιούνιο το ραντάρ είναι πληρωμένο από το ΝΑΤΟ και εξυπηρετεί εξαιρετικά σημαντικές ανάγκες του Πεδίου Βολής Κρήτης! Παρόλα αυτά εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια οι μοναχοί κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην λειτουργήσει το ραντάρ! Κι όπως φαίνεται τα καταφέρνουν.

Το πιο παράδοξο είναι ότι έχουν χάσει όλα τα δικαστήρια που έχουν κάνει αλλά παρόλα αυτά επιβάλλουν την θέλησή τους παρά τις επιστημονικά τεκμηριωμένες διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει θέμα για την υγεία τους από το ραντάρ. Η εκκλησία εκτός από πνεύμα δίνει και ψήφους μην το ξεχνάμε. 

Επειδή θα υπάρξουν ίσως κάποιοι που θα πουν ότι πιθανότατα να υπήρχε πράγματι πρόβλημα ακτινοβολίας από το ραντάρ θα μεταφέρουμε τις διαβεβαιώσεις αξιωματικών που χειρίστηκαν το θέμα: όλες οι μετρήσεις που έγιναν απέδειξαν ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα ακτινοβολίας. Φαίνεται ότι το θέμα ήταν μάλλον …αισθητικό. Ο θόλος που έπρεπε να τοποθετηθεί στο ραντάρ μάλλον δεν ταίριαζε με το τοπίο και το φημισμένο σ΄ όλο το κόσμο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.

Το βέβαιο είναι ότι …στο ΚΚΕ θα πρέπει να ΄ρχισουν να προβληματίζονται. Τόσοι αγώνες ενάντια στο ΝΑΤΟ και τώρα ένα μοναστήρι και μερικοί μοναχοί “γκρεμίζουν” ολόκληρο ραντάρ…

Στις 18 Δεκεμβρίου 2009 υπεγράφη σύμβαση έργου ύψους 1.675.895 ευρώ με αντικείμενο την κατασκευή και εγκατάσταση πέντε θόλων. Ο μόνος που ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί είναι της Σαντορίνης! Επιχειρησιακά το ραντάρ αποτελεί αναπόσπαστο και θεμελιώδη κρίκο στην αλυσίδα που συνθέτει το σύστημα ασφαλείας βολών του Πεδίου Βολής Κρήτης. Παρόλα αυτά οι μοναχοί αρνούνται να καταλάβουν τα αυτονόητα. Μήπως θα πρέπει να τους τα εξηγήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που είναι ψύχραιμος;

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016