“Παθαίνουμε,πεθαίνουμε αλλά δεν μαθαίνουμε”. Η πτώση του ελικοπτέρου ΧΙΟΥΙ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δυστυχημάτων που εκ των υστέρων διαπιστώνουμε ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφού έχουν ξαναγίνει . Σε πολλές περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο και παρόμοιες συνθήκες.

Το 1994 ένα ελικόπτερο ΧΙΟΥΙ έπεσε όταν προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ . Το 1996 χάσαμε το ελικόπτερο στα Ίμια,γιατί μεταξύ άλλων όσοι διέταξαν την απονήωσή του δεν έδωσαν καμία σημασία στις απαγορευτικές καιρικές συνθήκες. Για το ελικόπτερο CHINOOK στη Σιθωνία ποτέ δεν μάθαμε γιατί έπεσε.

Γενικώς ποτέ δεν μαθαίνουμε πως και γιατί χάνουμε ανθρώπους τόσο άδικα. Η νοοτροπία να χαρακτηρίζονται όλα απόρρητα είναι πάρα βολική για πολλούς. Δεν είναι όλα απόρρητα. Στο εξωτερικό όλα αυτά έχουν ξεπεραστεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύσπιστοι μπορούν να διαβάσουν ΕΔΩ όλο το πόρισμα για την πτώση του ελληνικού F-16 στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας! Το δημοσίευσαν επισήμως στο διαδίκτυο!

Εδώ πάλι επιμένουμε να τροφοδοτούμε φήμες και κλίμα μυστηρίου επικαλούμενοι πάντα το απόρρητο. Όχι δεν είναι όλα προς δημοσιοποίηση, αλλά τα περισσότερα πορίσματα ή μέρος αυτών θα μπορούσαν να γίνονται γνωστά. Όπως έχει αποδειχθεί με τραγικό τρόπο η επιλογή να τα κλειδώνουμε σε συρτάρια οδηγεί μαθηματικά στο επόμενο δυστύχημα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016