Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας αναβάθμισε τη λίστα των επικηρυγμένων τρομοκρατών συμπεριλαμβάνοντας 23 μαχητές του ISIS, μετα τις δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Άγκυρα τη 10η Οκτωβρίου 2015. Η κυβέρνηση προσέφερε περισσότερες απο 42 εκατομμύρια τουρκικές λίρες(περίπου 14 εκατομμύρια δολλάρια) για οποιαδήποτε πληροφορία που να οδηγεί στη σύλληψη των καταζητούμενων.

Το Υπουργείο κατατάσσει αυτούς που περιέχονται στη λίστα σε 5 χρωματικές κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητά τους: κόκκινο(οι πιο επικίνδυνοι), μπλε, πράσινο, πορτοκαλί και γκρι. Τρεις από τους 23 καταζητούμενους, οι İlhami Balı, Mustafa Dokumacı και Yunus Durmaz βρίσκονται στην κόκκινη λίστα με 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες αμοιβή να δίνεται για τον καθένα.

Ο Bali φέρεται να είναι ο «εμίρης» στην νοτιοανατολική περιφέρεια Gaziantep, ενώ ο Dokumaci είναι ο αρχηγός της εξτρεμιστικής ομάδας ‘Dokumacilar’, η οποία εχει οργανώσει βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και στρατολογεί συνεχώς μαχητές για τον ISIS στην νοτιοανατολική περιφέρεια Adiyaman. O Yunus Emre Alagöz, ένας από τους βομβιστές της 10ης Οκτωβρίου στην Άγκυρα, επίθεσης που στέρησε τη ζωή σε 101 ανθρώπους, καθώς και ο αδερφός του ο Abdurrahman Alagöz, ο οποίος σκότωσε 33 μαθητές σε παρόμοια επίθεση στο Suruç στις 20 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, ήταν μέλη της οργάνωσης ‘Dokumacilar’.

O τρίτος μαχητής που συμπεριελήφθη στην κόκκινη λίστα, ο Durmaz, πιστεύεται οτι προετοιμάζει πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση ως follow-up της πρόσφατης έκρηξης στην πολυσύχναστη τουριστική λεωφόρο Istiklal στην Κωσταντινούπολη στις 19 Μαρτίου, που άφησε 5 νεκρούς(μαζί με το βομβιστή) και 39 τραυματίες.

Οι υπόλοιποι 20 μαχητές του ISIS βρίσκονται στη μπλε λίστα με τις αμοιβές για όσους βοηθήσουν στις συλλήψεις να φτάνουν μεχρι και τις 1,5 εκατομμύριο τουρκικές λίρες. Τρεις απο αυτούς, οι Mahmut Gazi Tatar, Hüseyin Peri και Savaş Yıldız, θεωρούνται αιχμάλωτοι του YPG στη Συρία. Μάλιστα η λίστα συμπεριλαμβάνει και 5 γυναίκες, από τις οποίε οι 2 είναι ξένης εθνικότητας.

Εντωμεταξύ, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 4 στρατιώτες φερόμενους ως μαχητές του ISIS, συμπεριλαμβανομένων 2 πιθανών βομβιστών αυτοκτονίας, στο Gaziantep, κοντά στα Συριακά σύνορα. Ένας απο αυτούς, ο Mehmet Mustafa Çevik,ήταν ανάμεσα στους 20 καταζητούμενους της μπλε λίστας του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι 4 συλληφθέντες θεωρείται ότι προσχεδίαζαν επιθέσεις στο Gaziantep και σε άλλες πόλεις σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη του Gaziantep.

Μάλιστα, ένας δεύτερος συλληφθείς είναι ο Erkan Çapkın, του οποίου ο αδερφός θεωρείται ύποπτος για τις αυτοκτονικές επιθέσεις στην λεωφόρο Istiklal. Όπως δήλωσε μια πηγή απ το γραφείο του κυβερνήτη στις 4 Απριλίου, «Απεκαλύφθη ότι το άτομο αυτό βρισκόταν μέσα στην πόλη μας δρώντας σε συννενόηση με άλλον ένα ύποπτο. Το ντουέτο συνοδευόταν απο άλλους δύο, οι οποίοι είναι πιθανόν μετέπειτα να προκαλέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην πόλη μας ή σε άλλες πόλεις, ενεργώντας ως βομβιστές αυτοκτονίας.». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Çapkın, Çevik και 2 άλλοι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση την 1η Απριλίου κατα τη διάρκεια μιας επιχείρησης, ενώ και οι 4 συνελήφθησαν επισήμως από ένα τοπικό δικαστήριο στις 4 Απριλίου.

Μετάφραση: Φανή Αποσπόρη

Πηγή: hurriyetdailynews.com