H Τουρκία πρέπει να σημειώσει επειγόντως σημαντική πρόοδο στην αποτροπή των παράτυπων αναχωρήσεων μεταναστών και προσφύγων από το έδαφός της προς την Ευρώπη, κυρίως αυξάνοντας τις χερσαίες επιχειρήσεις. Αυτή είναι η βασική σύσταση προς την Τουρκία στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε σήμερα για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν τακτικά στην ΕΕ από την Τουρκία μειώθηκε «σταθερά» από τον Οκτώβριο του 2015, ωστόσο ο συνολικός αριθμός των αφίξεων παραμένει σε «υψηλά επίπεδα» για την εποχή. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις από την Τουρκία στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2.186 τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με 6.929 τον Οκτώβριο και 3.575 το Δεκέμβριο.

Η έκθεση επίσης αναγνωρίζει κάποια συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχει ήδη πάρει η Τουρκία όσον αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, όπως είναι υποχρέωση βίζας για τους Σύρους που έρχονται στην Τουρκία από τρίτες χώρες, πράγμα που μείωσε σημαντικά τις αφίξεις από το Λίβανο και την Ιορδανία. Επιπλέον, αναφέρεται και στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας οι Σύροι που βρίσκονται υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία.

Εξάλλου, η Τουρκία καλείται να βελτιώσει την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα και να είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας για υπηκόους τρίτων χωρών από την 1η Ιουνίου 2016.

Η Τουρκία καλείται επίσης να ενισχύσει την ικανότητα επέμβασης της τουρκικής ακτοφυλακής και να ενδυναμώσει τη νομοθεσία, τις δράσεις και τη συνεργασία της με τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και των διακινητών.

 Τέλος, όσον αφορά την ΕΕ, η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία πρέπει να καταβληθεί το συντομότερο δυνατό, μέσω του Ταμείου διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες. Η πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Ταμείου θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου και θα συζητηθούν οι συγκεκριμένες δράσεις που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο των 3 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί. Οι τομείς προτεραιότητας περιλαμβάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια, την εκπαίδευση, την ένταξη στην αγορά εργασίας, την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική ένταξη και τα έργα υποδομής.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς χαιρέτισε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις τουρκικές αρχές για την ανακοπή των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι η προσφυγική κρίση θα τελειώσει» πριν «αντιμετωπιστούν οριστικά οι βασικές αιτίες της –κυρίως ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι θηριωδίες στη Συρία». «Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με τους Τούρκους εταίρους μας για την πλήρη εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης, ώστε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των λαθρεμπόρων και της πρόληψης των παράνομων αναχωρήσεων από την Τουρκία στην Ευρώπη», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, αναφέρθηκε στο ταμείο των 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία το οποίο έχει πλέον οριστικοποιηθεί. «Εργαζόμαστε σε πλήρη ταχύτητα με τις τουρκικές αρχές για την εκτίμηση των αναγκών, ώστε τα κεφάλαια να μπορούν να εκταμιευθούν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Επικοινωνιακά τεχνάσαματα

Η τουρκική ακτοφυλακη έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες και το βίντεο από τη θεαματική διάσωση ενός σύρου πρόσφυγα, τον οποίο τα μέλη της μόλις που κατάφεραν να διασώσουν από πλεούμενο που βυθιζόταν και με το οποίο σκόπευε να φθάσει στα ελληνικά νησία.

Ο πρόσφυγας αυτός, ονόματι Πελέν Χουσέιν, είχε επιβιβαστεί τη Δευτέρα μαζί με άλλους περίπου 40 επιβάτες σ’ ένα σκάφος μήκους 10 μέτρων που απέπλευσε από την περιοχή του Εντρέμιτ (Αδραμύττιο), στις δυτικές ακτές της Τουρκίας, με προορισμό τη Λέσβο.

Το ναυάγιο του σκάφους αυτού στοίχισε τη ζωή σε 27 ανθρώπους, οι 11 από τους οποίους ήταν παιδιά.

Το πολλοστό αυτό ναυάγιο σημειώθηκε ενώ την Τουρκία επισκεπτόταν η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία έφτασε στη χώρα για να πιέσει τον τουρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τα τουρκικά παράλια και να συγκρατήσει το κύμα των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Εκείνη την ημέρα μπόρεσαν να διασωθούν μόνο έξι επιβάτες, ανάμεσά τους και ο Πελέν Χουσέιν, χάρη στην επέμβαση ενός ελικοπτέρου που τον έβγαλε από το νερό.

“Βρισκόταν στο χείλος της υποθερμίας και σε κατάσταση σοκ”, αφηγήθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο λοχίας της ακτοφυλακής που τον βοήθησε. “Όταν ανέκτησε λίγο τις αισθήσεις του, άρχισε να κλαίει”, συνέχισε, “πολύ λίγο αργότερα το σκάφος θα είχε βυθιστεί εντελώς”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016