Η Τουρκία βομβαρδίζει το Χαλέπι στη Συρία! Στόχος οι Κούρδοι

 Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε σήμερα τομείς που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις στην επαρχία του Χαλεπιού, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κουρδική πηγή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε τομείς που απέσπασαν πρόσφατα από τους ισλαμιστές αντάρτες οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην επαρχία του Χαλεπιού, κυρίως στον τομέα Μίνιγκ.

Πηγή που πρόσκειται στις YPG δήλωσε πως οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν ως στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μίνιγκ που ανακαταλήφθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τις κουρδικές δυνάμεις.

Τουρκική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Ρόιτερς δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις των κουρδικών πολιτοφυλακών κοντά στην πόλη Αζάζ, στη βόρεια Συρία, χωρίς να πει περισσότερα είτε για την έκταση των βομβαρδισμών είτε για τον λόγο για τον οποίο διενεργήθηκαν. “Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στην περιοχή Αζάζ’, δήλωσε η πηγή αυτή.

Η ανακοίνωση των τουρκικών βομβαρδισμών γίνεται λίγο μετά τη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος απείλησε με ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία κατά του PYD (του οποίου πολιτοφυλακή αποτελούν οι YPG), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

“Μπορούμε αν χρειαστεί να λάβουμε στη Συρία τα ίδια μέτρα όπως (…) στο Καντίλ”, δήλωσε ο Νταβούτογλου σε ομιλία που εκφώνησε στην Ερζιντζάν (ανατολική Τουρκία) και μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η Τουρκία το 2015 εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βουνό αυτό στο βόρειο τμήμα του Ιράκ που είναι το προπύργιό του.

Με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, οι YPG κατέλαβαν την Τετάρτη την αεροπορική βάση και την πόλη Μίνιγκ, βόρεια της μεγάλης πόλης Χαλέπι, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Το αεροδρόμιο του Μίνιγκ βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σημαντικούς δρόμους που οδηγούν από την πόλη Χαλέπι στην Αζάζ, και ο έλεγχός του δίνει στις κουρδικές δυνάμεις μια βάση εκκίνησης για νέες επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών που βρίσκονται μακρύτερα προς ανατολάς.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Μίνιγκ τον Αύγουστο του 2013, δύο χρόνια μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία.

Προώθηση του στρατού του σχεδιάζει ο Άσαντ

Ο συριακός στρατός σκοπεύει να προχωρήσει προς την ελεγχόμενη από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επαρχία Ράκα αφού κατέλαβε θέσεις στα όρια της επαρχίας που είναι προπύργιο των τζιχαντιστών, δήλωσε σήμερα συριακή στρατιωτική πηγή.

Η προώθηση προς την επαρχία Ράκα θα οδηγούσε στην επαναδημιουργία μιας βάσης εξόρμησης της Δαμασκού σε μια περιοχή όπου δεν έχει παρουσία από τον Αύγουστο του 2014 και θα περιπλέξει οποιαδήποτε προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Η στρατιωτική πηγή που ρωτήθηκε για το θέμα δήλωσε πως η επιχείρηση έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες ημέρες. Ο στρατός έχει καταλάβει πολλές θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στα όρια της επαρχίας ανάμεσα στη Χάμα και τη Ράκα τις τελευταίες δύο ημέρες.

“Είναι μια ένδειξη της κατεύθυνσης των επερχόμενων επιχειρήσεων προς τη Ράκα. Γενικά, το μέτωπο της Ράκα ειναι ανοικτό… ξεκινώντας από την κατεύθυνση της περιοχής Τάμπκα”, είπε η πηγή. Στην Τάμπκα βρίσκεται αεροπορική βάση που κατελήφθη από το Ισλαμικό Κράτος το 2014.

Ο στρατός έχει φθάσει σε απόσταση 35 χλμ, από τη βάση.

Η Σαουδική Αραβία, που θέλει να φύγει ο Άσαντ από την εξουσία, έχει δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμη να στείλει στρατεύματα στο πλαίσιο οποιασδήποτε χερσαίας επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Κουρδικές πολιτοφυλακές που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ πολεμούν επίσης το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Ράκα, έχοντας προωθηθεί στην επαρχία από τα βορειοανατολικά πέρυσι με τη βοήθεια αεροπορικών επιδρομών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016