Είναι η πρώτη φωτογραφία των τεσσάρων σκελετών Σπαρτιατών οπλιτών που όπως έγραψε το Militaire.gr  είχαν ανακαλυφθεί από Γερμανούς το 1914-1915 στον Κεραμεικό.

Η αποκάλυψη της ανασκαφής γίνεται στο βιβλίο “ Η Μάχη του Μαραθώνα, η Ανατροπή” αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας των δύο συγγραφέων, Κωνσταντίνου Λαγού και Φώτη Καρυανού.

Οι Γερμανοί αρχαιολόγοι που  ανέσκαψαν στον Κεραμεικό βρήκαν τον ομαδικό τάφο 24 Σπαρτιατών οπλιτών που αποτελούσαν τη σωματοφυλακή του βασιλιά Παυσανία. 

Η φωτογραφία με τους σκελετούς δημοσιεύεται στο βιβλίο των Λαγού-Καρυανού που περιλαμβάνει πολλά και αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση. Όπως ίσως μπορείτε να διακρίνετε στον πρώτο από αριστερά σκελετό της φωτογραφίας φαίνεται  ο σαυρωτήρας από το δόρυ που τον σκότωσε.

Militaire.gr

                                                                                 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016