Η Βουλή της Ολλανδίας ενέκρινε  σχέδιο νόμου το οποίο καλεί την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία εξαιτίας των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη.

Η ψηφοφορία στο ολλανδικό κοινοβούλιο είχε στόχο την εφαρμογή σχετικής απόφασης που έλαβε τον Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στο Ριάντ.

Πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη, από τους οποίους οι μισοί ήταν άμαχοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το σχέδιο νόμου που ενέκρινε η ολλανδική βουλή επικαλείται μια έκθεση με ημερομηνία 22η Ιανουαρίου που κατήρτισαν εμπειρογνώμονες για την σύρραξη στην Υεμένη αλλά και τις συνεχιζόμενες εκτελέσεις θανατοποινιτών στη Σαουδική Αραβία για την επιβολή της απαγόρευσης.

Καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων και να μην εγκρίνει εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης—πολιτικής και στρατιωτικής—που μπορεί να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι χώρες της ΕΕ που κάνουν τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία είναι η Βρετανία και η Γαλλία. Η Γερμανία ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας σχεδόν 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο σουνιτικό βασίλειο μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα επίσημα στοιχεία για τις ολλανδικές εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

                                                                                             

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016