Της Αnne Applebaum (*)

Ναι, μοιάζει με προαναγγελθέν αποτέλεσμα. Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, η κεντροδεξιά υποψήφια (με έμφαση στο κέντρο), προηγείται άνετα στις δημοσκοπήσεις σε μια από τις πιο βαρετές γερμανικές εκλογές όλων των εποχών. Και δεν είναι περίεργο.

Η Μέρκελ διοικεί μια χώρα που δεν ήταν τόσο πλούσια και τόσο ισχυρή εδώ και δεκαετίες. Η ανεργία είναι χαμηλή. Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός. Η Γερμανία είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ευρωζώνης. Επιπλέον, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έπεισε πολλούς Γερμανούς, όπως άλλωστε και πολλούς άλλους Ευρωπαίους, ότι χρειάζονται έναν ασφαλή και προβλέψιμο ηγέτη που είναι προσηλωμένος στις δυτικές αξίες.

Με αυτό στο μυαλό τους, οι περισσότεροι γερμανοί πολιτικοί έχουν οδηγηθεί προς το κέντρο. Οποτε όμως οι υποψήφιοι του κατεστημένου πλησιάζουν μεταξύ τους, δημιουργούνται κενά που καλύπτονται μοιραία από αντισυστημικούς.

Η οικονομία μπορεί να πηγαίνει πολύ καλά, αλλά μια δημοσκόπηση που έγινε τον Αύγουστο έδειξε ότι πάνω από τους μισούς Γερμανούς θεωρούν πως η τρομοκρατία, το προσφυγικό, ο εξτρεμισμός και η μετανάστευση αποτελούν τα «χειρότερα προβλήματα» που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Και αυτή τη στιγμή, μόνο ένα κόμμα είναι επικεντρωμένο σε αυτά τα θέματα.

Κάθε μέρα, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) επαναλαμβάνει ότι η Μέρκελ είναι υπεύθυνη για την προσφυγική κρίση, ότι η πολιτική της Μέρκελ οδήγησε σε αύξηση της τρομοκρατίας και ότι ο εξτρεμισμός πήρε κεφάλι την εποχή της Μέρκελ. Το μήνυμα του AfD είναι ότι «η Μέρκελ πρέπει να φύγει». Και στη διάδοση αυτού του μηνύματος, έχει εξωτερική βοήθεια.

Αν και οι ρώσοι χάκερς δεν έχουν παρέμβει ευθέως στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία, τόσο τα επίσημα ρωσικά μέσα ενημέρωσης όσο και τα ανεπίσημα φιλορωσικά «τρολ» εκφράζουν τη διαρκή υποστήριξή τους στο AfD και στο μήνυμά του κατά των μεταναστών.

Ένα πρόγραμμα που διαχειρίζομαι στο London School of Economics έδειξε ότι η γερμανική έκδοση του Sputnik, της «ειδησεογραφικής» ιστοσελίδας του Κρεμλίνου, έχει δημοσιεύσει τους τελευταίους μήνες περισσότερα θετικά άρθρα για το AfD απ’ό,τι για οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Τα ελεγχόμενα από το κράτος ρωσικά μέσα ενημέρωσης, που έχουν μεγάλη απήχηση στη ρωσόφωνη κοινότητα της Γερμανίας (κάπου 3 εκατομμύρια άτομα), δίνουν συνεχώς βήμα σε στελέχη του ΑfD. Τα ρωσόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Γερμανίας είναι γεμάτα με ιστορίες για τα εγκλήματα των μεταναστών στην Ευρώπη και με διαφημίσεις του AfD.

Σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία εξακολουθεί να εμπιστεύεται τα ισχυρά, πολιτικά ουδέτερα μέσα ενημέρωσης, αυτό δεν έχει τόση σημασία όση θα είχε αλλού. Πολλοί Γερμανοί εξακολουθούν να θαυμάζουν την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό και να βοηθούν στην ενσωμάτωση των προσφύγων.

Παρόλα αυτά, το AfD και οι ρώσοι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι μια οργισμένη, ενεργή και αφοσιωμένη μειοψηφία μπορεί να προκαλέσει αναταραχή, ιδιαίτερα μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Μέρκελ θα χρειαστεί πιθανότατα να συγκροτήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Η κατανομή των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων μικρών κομμάτων – των φιλελεύθερων, της άκρας Αριστεράς, των Πράσινων και του AfD – θα παίξει μεγάλο ρόλο. Αν το AfD λάβει 12%, το σοκ θα είναι μεγάλο. Μπορεί όμως να είναι ένα χρήσιμο σοκ. Οι περισσότεροι Γερμανοί – ψηφοφόροι, πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης – υποβαθμίζουν ή ακόμη και αγνοούν τα μηνύματα της ακροδεξιάς. Γνωρίζουμε όμως από άλλες χώρες (και άλλες εποχές) ότι αν τα μηνύματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν, θα διεισδύσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η επόμενη καγκελάριος θα έχει πολλά καθήκοντα. Ένα από τα πιο σημαντικά θα είναι να χειριστεί αυτό το αποξενωμένο κομμάτι των ψηφοφόρων.

(*) Η Αν Απλμπομ είναι συγγραφέας και αρθρογράφος της Washington Post

(Πηγή: The Washington Post)

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016