Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ έχουν αναπτύξει χιλιάδες άνδρες σε μια βάση στον βορρά της χώρας, ενόψει των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης σε αριθμό κατοίκων πόλης μετά τη Βαγδάτη, η οποία ελέγχεται εδώ και ενάμιση χρόνο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

“Μονάδες του ιρακινού στρατού άρχισαν να φτάνουν στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Μαχμούρ για να ξεκινήσουν οι πρώτες επιχειρήσεις για τη Μοσούλη”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ταξίαρχος, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Το ΙΚ ελέγχει τη Μοσούλη από τον Ιούνιο του 2014 και την έχει αναγορεύσει σε “πρωτεύουσά” του στο Ιράκ. Όμως η οργάνωση έχει υποστεί πολλές σημαντικές ήττες τους τελευταίους μήνες, σε μάχες με τον ιρακινό στρατό που υποστηρίζεται από τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού με επικεφαλής της ΗΠΑ.

“Προς το παρόν, τρεις ταξιαρχίες σταθμεύουν στη βάση” η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως και 4.500 στρατιώτες.

Το Μαχμούρ απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης.

Οι προετοιμασίες αυτές γίνονται αρκετές εβδομάδες μετά την ανακατάληψη του Ραμάντι, της πρωτεύουσας της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, στο δυτικό Ιράκ.

Η ανάκτηση της Μοσούλης αναμένεται ότι θα αποδειχθεί δυσκολότερη, λόγω του μεγέθους της πόλης αλλά και του μεγάλου αριθμού των αμάχων που παραμένουν σ’ αυτήν. Για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, ο πρώτος στόχος είναι να αποκόψουν τις οδούς ανεφοδιασμού του ΙΚ, όπως εκείνη της Χαουίτζα στην επαρχία του Κιρκούκ και του Μπαΐτζι, στην επαρχία Σαλαχεντίν, συνέχισε ο ταξίαρχος. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είχαν απομονώσει τις πόλεις Ραμάντι και Τικρίτ προτού να κάνουν την τελική έφοδο. Για τον αποκλεισμό της Μοσούλης θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγός Σον Μακφάρλαντ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι Ιρακινοί στρατηγοί εκτιμούν ότι η κατάληψη της Μοσούλης δεν μπορεί να γίνει πριν από τα τέλη του 2016, ή ακόμη και τις αρχές του 2017.

Σύμφωνα με έναν Κούρδο αξιωματούχο, οι περισσότεροι από τους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Μαχμούρ είναι κουρδικής καταγωγής. Η βάση βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. “Οι δυνάμεις αναπτύχθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου και της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν”, είπε ο Χαλγκούρτ Χεκμάτ, ένας εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Εξάλλου, ο Κούρδος βουλευτής Σαχουάν Αμπντάλα είπε ότι μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης η βάση θα αποδοθεί στις κουρδικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ Χάλεντ αλ Ομπάιντ επισκέφθηκε τη βάση το Σάββατο και ζήτησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των εργασιών σε αυτήν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016