Η Κύπρος θωρακίζει τις ενεργειακές υποδομές της σε συνεργασία με την Ελλάδα

Η προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών ήταν το θέμα της συνόδου της ομάδας PCEI (Protection of Critical Energy Infrastructure), που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και φιλοξενήθηκε από το Υπουργείο ‘Αμυνας στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στη Λεμεσό. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου ‘Αμυνας συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σκοπός του εργαστηρίου αποτελεί η χαρτογράφηση των βασικών απειλών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η αναγνώριση των ελλείψεων και ο προσδιορισμός των βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των υποδομών και η ενεργειακή τους αυτονομία.

Η εργασία αυτή θα αποτελέσει βάση της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει τα υπουργεία ‘Αμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικής της ΕΕ για την ενίσχυση της προστασίας των κρισίμων ενεργειακών υποδομών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Πέραν του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στην ομάδα εμπειρογνωμόνων συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

 

Print Friendly, PDF & Email
Δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016