Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Τα μνημεία εκδικούνται…
 
Ο μοναστηριακός  ναός της του Θεού Σοφίας  στην Τραπεζούντα  που κατασκευάστηκε επί Μανουήλ Α΄, του Μεγάλου Κομνηνού (1250-1260) μετατράπηκε σε τζαμί  το 1461, όταν ο Μεχμέτ Β΄, ο Πορθητής κατέκτησε την Τραπεζούντα.
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη και αργότερα ως  Νοσοκομείο.
Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εδινβούργου αναστήλωσαν τον ιερό ναό   (1958-1962) , ο οποίος μετατράπηκε το 1964 σε Μουσείο.
 
Η Διεύθυνση Θρησκευτικών υποθέσεων προσέφυγε στα Δικαστήρια με αίτημα να σταματήσει το υπουργείο πολιτισμού να εκμεταλλεύεται τον ναό, ο οποίος ανήκει στο Βακούφι του  Φατίχ (Πορθητή).
Η Αγία Σοφία  τελικά,  μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και άνοιξε για προσκύνημα στις 28/6/2013.
Η μετατροπή, όμως αυτή μείωσε σημαντικά τις επισκέψεις των τουριστών με αποτέλεσμα την διαμαρτυρία των εμπόρων γύρω από το ναό.
Όπως είπε έμπορος της περιοχής “από τη στιγμή που η Αγία Σοφία έγινε τζαμί έπαυσαν να έρχονται τουρίστες.  Καθημερινά  επισκέπτονταν την περιοχή μας τουλάχιστον 50 λεωφορεία. Τώρα δεν έρχεται κανένα και αυτό είχε σαν συνέπεια την δραματική μείωση του τζίρου μας”.
Απτόητη η Διεύθυνση Βακουφίων ετοιμάζεται να λειτουργήσει σαν τζαμί  και την Παναγιά τη Χρυσοκέφαλο.
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016