Η κατρακύλα της Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιο σημαντική από τους μετανάστες για τους οποιους έτσι κι αλλιώς το Βερολίνο ένα πράγμα επιδιώκει. Να τους κρατήσει μακρυά από τα γερμανικά σύνορα. Όλα τ΄ άλλα είναι επικοινωνιακό θέατρο. Γι΄ αυτό και μετά από τα παλαμάκια και την υποδοχή μερικών χιλιάδων προσφύγων η Γερμανία ξεκινά απελάσεις!

Η γερμανική κυβέρνηση σκληραίνει τη ρητορική της δεσμευόμενη να αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών και κατηγορώντας, παράλληλα, τη γειτονική Αυστρία ότι πιέζει τους πρόσφυγες να περνούν τα σύνορα τα βράδια.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επέκρινε την Αυστρία, για τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχή πτώση του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ.
Η εφημερίδα Bild ανέφερε πως ο Χορστ Ζέεχοφερ, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας, απ’ όπου οι περισσότεροι μετανάστες εισέρχονται στη Γερμανία από την Αυστρία, και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), συμμάχου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ τους τρεις υπουργούς που έχει το κόμμα του διαμαρτυρόμενος για την πολιτική της στο προσφυγικό.
Μολονότι ο Ζέεχοφερ έχει διατυπώσει τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά από τελεσίγραφα που δεν τήρησε, το δημοσίευμα φανερώνει πόσο σοβαρές έχουν γίνει οι εντάσεις στους κόλπους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Η Μέρκελ έχει υποστηρίξει πως η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο αν αντιμετωπισθούν οι αιτίες της, ο πόλεμος στη Συρία και οι κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία.
Ο ντε Μεζιέρ παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο πως η εισροή έχει επιταχυνθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες λόγω των πολλών μεταναστών που φθάνουν μέσω των Βαλκανίων.
«Περιμένω ότι τις ερχόμενες εβδομάδες, ο αριθμός των απελάσεων και των εθελούσιων αναχωρήσεων θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε.
Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν από το Αφγανιστάν και δήλωσε πως πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με την κυβέρνηση στην Καμπούλ για να σταματήσει η εισροή αυτή, τονίζοντας πως οι Αφγανοί θα πρέπει να μείνουν στη χώρα τους.
«Παρατηρήσαμε ότι πρόσφυγες, χωρίς προειδοποίηση και αφού βραδιάσει, οδηγούνται στα γερμανικά σύνορα χωρίς καθόλου προμήθειες ούτε πρόνοια. Υπήρξαν εντατικές επαφές. Η Αυστρία συμφώνησε χθες να επιστρέψει σε μια κανονική διαδικασία. Περιμένω ότι αυτό θα συμβεί αμέσως», δήλωσε ο ντε Μεζιέρ, κατηγορώντας τη γειτονική Αυστρία.
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, δήλωσε πως το κύμα των μεταναστών δεν μπορεί να είναι απεριόριστο. Υπερασπίσθηκε επίσης την απόφαση της Μέρκελ στις αρχές Σεπτεμβρίου να επιτρέψει να περάσουν στη Γερμανία μετανάστες που βρίσκονταν στην Ουγγαρία, λέγοντας ότι επρόκειτο για έκτακτο μέτρο.
Σε μια άλλη θετική για την Μέρκελ ένδειξη, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εταίροι της στον μεγάλο συνασπισμό, έδειξαν ότι μπορεί να είναι έτοιμοι να αποσύρουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία των αποκαλούμενων “ζωνών τράνζιτ” κατά μήκος των συνόρων, οι οποίες θα επιτρέψουν στις γερμανικές αρχές να καταγράφουν και να απελαύνουν ταχύτερα τους μετανάστες.
Μολονότι οι συντηρητικοί της Μέρκελ πέφτουν στις δημοσκοπήσεις, το κεντροαριστερό SPD δεν έχει καταφέρει να επωφεληθεί σημαντικά. Εντούτοις το SPD θεωρεί την κρίση πολιτική ευκαιρία επειδή έχει βλάψει την Μέρκελ, η οποία μέχρι πρόσφατα έμοιαζε έτοιμη για μια τέταρτη διαδοχική θητεία το 2017.
Σε μια ένδειξη πως ανακτά την αυτοπεποίθησή του, ο επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση της Μέρκελ, δήλωσε στο περιοδικό Stern πως έχει στόχο να γίνει ο ίδιος καγκελάριος.
Η νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa έδειξε πως οι συντηρητικοί της Μέρκελ έχασαν δυο μονάδες και έπεσαν στο 36%, έναντι του 24% για το SPD. Ωστόσο περίπου 46% των ερωτηθέντων είπαν πως προτιμούν την Μέρκελ για τη θέση του καγκελαρίου, σε σύγκριση με μόλις 16% που τάχθηκαν υπέρ του Γκάμπριελ.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016