Η Αίγυπτος επέστρεψε δυο νησιά στη Σαουδική Αραβία

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

 

Σε γραπτή ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της Αιγύπτου αναφέρεται ότι μετά τη νέα οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων  της χώρας με τη Σαουδική Αραβία, δυο νησιά το  Τιράν και το Σαναφίρ εντάσσονται στα όρια της Σαουδικής Αραβίας.

Οι δυο πλευρές κατέληξαν στην απόφαση αυτή μετά από συνομιλίες  έξι ετών και ένδεκα συναντήσεων κορυφής.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο του Καϊρου από τον Πρόεδρο Σίσι και τον βασιλιά  Selman Bin Abdulaziz.

Τα δυο νησιά είχαν παραχωρηθεί στην Αίγυπτο από τον εκλιπόντα βασιλιά Abdulaziz el Suud με σκοπό την προστασία τους το 1950.

Το νησί Τιράν βρίσκεται στο σημείο που διαχωρίζεται η Ερυθρά θάλασσα από τον Κόλπο του Άκαμπα κι έχει έκταση 80 χλμ2. Το νησί Σαναφίρ βρίσκεται ανατολικά του Τιράν κι έχει έκταση 33χλμ2.

datauri-file-4

Militaire.gr

Print Friendly, PDF & Email
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016