Επαφές Πούτιν για την κατάπαυση πυρός στη Συρία

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Άσαντ τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, που υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, και με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί,είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έδωσε διαβεβαιώσεις σε Σαουδική Αραβία και Ιράν ότι ο πρόεδρος της Συρίας  Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι “έτοιμος” να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα τεθεί σε εφαρμογή το Σάββατο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνομιλία Πούτιν-Άσαντ, ο σύρος πρόεδρος “επιβεβαίωσε ιδίως ότι η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός”.

Ο σύρος πρόεδρος εκτίμησε πως η εκεχειρία αυτή, που αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή στις 22:00 ώρα Γκρίνουιτς (24:00 ώρα Ελλάδας), είναι “ένα σημαντικό βήμα προς μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης”.

Οι δύο άνδρες, ωστόσο, “υπογράμμισαν τη σημασία που έχει μια μάχη χωρίς συμβιβασμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Νόσρα και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από τον ΟΗΕ”, πάντα σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η θέση των ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει δηλώσει  πως εξετάζεται ένα ενδεχόμενο “σχέδιο Β'” στην περίπτωση που αποτύχει η διπλωματική και πολιτική διαδικασία την οποία επιχειρούν να προωθήσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Οι διεθνείς συμφωνίες προβλέπουν επίσης μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης, τη διεξαγωγή εκλογών και τη σύνταξη ενός Συντάγματος τους ερχόμενους μήνες.

“Θα ξέρουμε σε έναν με δύο μήνες αν αυτή τη διαδικασία μετάβασης είναι πραγματικά σοβαρή”, είπε ο Κέρι. “Αν αυτό δεν συμβαίνει (…) θα εξεταστούν προφανώς επιλογές ενός σχεδίου Β'”, επέμεινε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε σήμερα πως είναι “πρόωρο” να μιλάμε για σχέδιο Β.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016