Ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης σχολίασε με ψυχραιμία την επίσκεψη Ερντογάν και όσα έσπευσε να δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος λίγες ώρες πριν αυτή ξεκινήσει.

Ο κ.Μάζης μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ είπε μεταξύ άλλων:

•Ο κ.Ερντογάν κάνει βασικά διπλωματικά λάθη. Η Ελλάδα εμφανίζεται ως ένας έγκυρος και αξιοπρεπής διαμεσολαβητής με τη Δύση. Ο Ερντογάν δεν το αξιοποιεί και θα το πληρώσει. Αντί να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που του δίδεται μ΄ αυτή την επίσκεψη για να βγει από τη γωνία κάνει αυτές τις δηλώσεις.

•Το λέω εδώ και 10 ημέρες ότι αν αποφάσιζα εγώ δεν θα το καλούσα. Ο κ.Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει. Για μένα η συγκυρία για την επίσκεψη  είναι κακή.

•Έρχεται η ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Δεν τηρεί τη βασική αστική διπλωματική ευγένεια. Τον βγάζει από την απομόνωση κι εκείνος απαντά μ΄ αυτό το τρόπο. Αγνοεί τους βασικούς κανόνες της διπλωματίας. Θα μπορούσε όλα αυτά που είπε να τα πει στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες και να μην εκθέσει τον οικοδεσπότη του.

Ο κ.Ερντογάν δουλεύει με βάση το σχέδιο Νταβούτογλου για το στρατηγικό βάθος και το ακολουθεί πιστά. Είναι συνεπέστατος στις πολιτικές του. Ότι αυτή η πολιτική είναι λάθος και δεν τον οδηγεί πουθενά δεν το βλέπει. Με τα λάθη που κάνει έχει αναγάγει την Ελλάδα σ΄ έναν από τους πιο δυνατούς συνομιλητές . Γι΄ αυτό πολλές φορές λέω χαριτολογώντας “ο Θεός να μου κόβει μέρες να του δίνει χρόνια”. Δημιουργεί εχθρούς με τον τρόπο που λειτουργεί.

Μας βοηθά ο Ερντογάν μ΄ αυτά που λέει. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντάμε με θάρρος. Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού είναι σωστές και ζυγισμένες. Πρέπει η Ελλάδα να ξεφύγει από την ποσοτική σύγκριση με την Τουρκία και να περάσει στην ποιοτική σύγκριση.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016