Εθελοντική συνεισφορά των εφοπλιστών στα έσοδα του κράτους!

Τo θέμα της εθελοντικής συνεισφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών στα έσοδα του κράτους και η επέκτασή του για έναν ακόμα χρόνο, το 2018, αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΕΕ (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών) τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αναμένεται να ανταποκριθεί θετικά στην επέκταση της εθελοντικής συνεισφοράς για έναν ακόμα χρόνο. Η ελληνική πλοιοκτησία δια της υπογραφής συνυποσχετικού οικειοθελούς συνεισφοράς με το ελληνικό δημόσιο, προβλέφθηκε με το άρθρο 42 του νόμου 4301, από το 2014 έως το 2017 θα αποδώσει στα ταμεία του κράτους το ποσό των 420 εκατομμυρίων ευρώ, η καταβολή του οποίου ολοκληρώνεται φέτος.

Η συμφωνία αφορούσε πλοία με ελληνική σημαία ή πλοία με ξένη σημαία των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι από το 2015 η ΕΕΕ πραγματοποιεί το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης με επισκευή και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ενώ μέσω της «Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού», «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», υλοποιεί προγράμματα αλληλεγγύης, στήριξης και συνδρομής της ελληνικής κοινωνίας.

Η ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς. Ο στόλος ανέρχεται σε 4.585 πλοία (πλοία άνω των 1.000 gt), χωρητικότητας 341,17 εκατομμυρίων τόνων deadweight (dwt) ,που αντιπροσωπεύει το 19,63% του παγκόσμιου στόλου σε dwt και το 49,96% της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Πάρης Τσιριγώτης-ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016