«Δεν θα υπάρξει μόνο η αναβάθμιση των F-16, θα βοηθηθεί και το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς», ανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.Για να γίνει αυτό είναι προφανές ότι το κόστος της αναβάθμισης των F-16 δεν πρέπει να ξεπεράσει το 1,1 δις ευρώ ούτε κατά ένα δολάριο. 

Ακόμη και μ΄ αυτό το ποσό τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και πολλά άλλα αναγκαία προγράμματα πιθανόν να έχουν πρόβλημα.

Αν για τα F- 16 υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης, εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη λόγω των όπλων που φέρουν είναι η αναβάθμιση των Mirage 2000. Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις φρεγάτες ΜΕΚΟ του Στόλου. Ο εκσυγχρονισμός τους ήδη για χάρη των F-16 έχει πέσει στο επίπεδο απλού συμμαζέματος.

Συνεπώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F-16 είτε αρέσει ,είτε όχι σε κάποιους θα πρέπει αυστηρά να παραμείνει στα ποσά που ανακοινώθηκαν.

 Τι είπε ο Βίτσας

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό μας 500 εκατ. ευρώ το χρόνο για συντήρηση, αναβάθμιση και στοχευμένες αγορές. Έχουμε κάνει ένα πλάνο, ώστε να μην ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό μας. Δεν ζητάμε σαν υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραπάνω λεφτά. Και δεν θα υπάρξει μόνο η αναβάθμιση των F-16, θα βοηθηθεί και το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς».

 

Όσον αφορά στο κόστος της αναβάθμισης των F-16, ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι «μιλάμε για ένα 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας που μεσοσταθμικά βγαίνουν 110 εκατ. ευρώ τον χρόνο».

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αναβαθμιστούν όλα ή όχι, ο κ. Βίτσας σχολίασε «υπάρχουν τρόποι και μορφές που μπορείς να κάνεις διαφόρων τύπων αναβαθμίσεις. Σημασία έχει τι θα αναβαθμιστεί σε viper. Εμείς υπολογίζουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό, τη συντριπτική πλειοψηφία των 123 αεροσκαφών».

 

Οι εργασίες αναβάθμισης, σημείωσε, «όσον αφορά στο λογισμικό, τη διαμόρφωση των ραντάρ κ.λπ. θα γίνει στην Αμερική. Τη συναρμολόγηση, τις καλωδιώσεις και συμμετοχή στην κατασκευή αυτών των πραγμάτων που γίνονται στην Αμερική, θα έχουν ελληνικές εταιρείες, πρώτα και κύρια η ΕΑΒ και μια σειρά άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν σχέση με αυτό το αντικείμενο».

 

Η συμφωνία θα έλθει προς συζήτηση στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί καθώς στις 2-3 Νοεμβρίου αναμένεται η απάντηση των αρχών των ΗΠΑ, όπως είπε. «Στις αποφάσεις μας, δεν επηρεαστήκαμε, ούτε θα επηρεαστούμε από κανέναν, παρά μόνο από τις ανάγκες και τα συμφέροντα της χώρας. Τα συμφέροντα των εταιρειών, τα συμφέροντα των αντιπροσώπων τους, τα συμφέροντα από τα παπαγαλάκια που έχουνε, δεν μας ενδιαφέρουν» κατέστησε σαφές.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του στις δηλώσεις του κ. Φίλη σχετικές με την αναφορά του πρωθυπουργού προς τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Print Friendly, PDF & Email
Δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016