Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία,προκάλεσε ένταση στους δρόμους του Παρισιού. Ο Μακρόν δέχεται τα “συγχαρίκια”  Βερολίνου και Βρυξελλών ,όλοι πλην του αριστερού Μελανσόν εκφράζουν την υποστήριξή τους και ο ίδιος δηλώνει:

«Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής…Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών… Άκουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή…θα μεταφέρω την φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Θα νικήσει τον λαϊκισμό; Τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο.

Στις εξελίξεις στην Γαλλία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, θέλησε να αναφερθεί ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Μαουρίτσιο Μολινάρι, μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό ιδιωτικό κανάλι La 7. Με μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, ο Μολινάρι τόνισε: «Περίπου πέντε χρόνια μετά από την εντυπωσιακή τους εμφάνιση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, οι λαϊκιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως πρώτη σοβαρή δοκιμασία. Αν καταφέρουν να πείσουν την λεγόμενη “βαθιά Γαλλία” να τους ψηφίσει, με καθαρό ή βρώμικο τρόπο -ακόμη και με χρήση βίας- μπορεί να πετύχουν τον στόχο τους. Διαφορετικά θα ηττηθούν και η Γαλλία θα ξαναγίνει πρωταγωνίστρια, με τον Μακρόν, δίδοντας νέα δύναμη στον γάλλο-γερμανικό άξονα και μια νέα προοπτική ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά βάζοντας και την Ιταλία, κατά συνέπεια, σε δύσκολη θέση».

Σε σχέση, δε, με τις πλειοψηφίες που μπορούν να προκύψουν κατά τις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, ο διευθυντής της La Stampa πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, διότι τα παραδοσιακά κόμματα έχασαν τον πρώτο αυτό γύρο. Αν μέχρι τις 11 Ιουνίου θα καταφέρουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, μπορεί να οδεύσουμε προς μια συνύπαρξη προέδρου και πρωθυπουργού διαφορετικής πολιτικής προέλευσης.

Με έναν ευρωπαϊστή ή αντιευρωπαϊστή πρόεδρο (ανάλογα με το αν εκλεγεί ο Μακρόν ή η Λε Πεν) ο οποίος μπορεί να συνυπάρξει με τον επικεφαλής μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας την οποία, ενδεχομένως, θα εκφράσει μια ή και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Για την Γαλλία, ξεκινά μια περίοδος μεγάλων αλλαγών». Με την πρώτη αυτή ανάλυση της ψήφου, ο Μαουρίτσιο Μολινάρι θεωρεί ότι «πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας συνδεδεμένη με την ανισότητα και το θέμα της ασφάλειας, όπως συνέβη στην Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες». «Δεν είναι τυχαίο ότι στην Γαλλία, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι ένα τεράστιο “μαύρο κύμα”, καλύπτει όλη την χώρα, εκτός από τις μεγάλες πόλεις. Τις επόμενες δεκατέσσερις ημέρες θα αποφασιστεί η φύση και η ψυχή της διαμαρτυρίας. Ο Μαρκόν θα πρέπει να καταφέρει να εκφράσει με διαφορετικό τρόπο την διαμαρτυρία αυτή, για να σταματήσει αυτό το μαύρο κύμα».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016