Βρετανός ελληνοκυπριακής καταγωγής κρατείται στην Τουρκία ως μέλος του ΙΚ!

Νεαρός Βρετανός ελληνοκυπριακής καταγωγής είναι μεταξύ τριών ατόμων προερχόμενων από τη Συρία, που εντοπίστηκαν επί τουρκικού εδάφους, και κρατούνται εδώ και μερικές ημέρες από τις τουρκικές αρχές, ως ύποπτα για υποστήριξη του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS),  σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για τον Στέφαν Αριστείδου από το Ένφιλντ του βορείου Λονδίνου, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 25 ετών.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Αθ.Γκαβός στο ΚΥΠΕ, και αναδημοσιεύει το mignatiou.com “ο Ο Αριστείδου αγνοείτο από τον Απρίλιο του 2015, όταν ταξίδεψε από το Λονδίνο στη Λάρνακα. Έκτοτε τα ίχνη του είχαν χαθεί και η οικογένειά του είχε απευθυνθεί σε οργάνωση αρωγής που δραστηριοποιείται στον εντοπισμό αγνοουμένων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο νεαρός “παραδόθηκε στις αρχές στην τουρκική πόλη Κίλις”, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, λέγοντας ότι ζούσε στη Ράκκα, το προπύργιο των ισλαμιστών.

Ανέφερε ότι είχε πάει εκεί απλώς για να εγκατασταθεί και όχι για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών. Οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι έχει παραδεχθεί επίσης πως έζησε και στην πόλη Αλ Μπαμπ, επίσης προπύργιο του ISIS.

Γείτονες της οικογένειας στο Ένφιλντ έχουν δηλώσει πως λίγο πριν την εξαφάνισή του ο Αριστείδου είχε αρχίσει να ντύνεται με μουσουλμανικές ενδυμασίες. Μαζί του στις τουρκικές αρχές παραδόθηκαν η σύζυγός του, επίσης Βρετανίδα υπήκοος με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, και ο 46χρονος Αμερικανός Κάρι Πολ Κλέμαν.

Η Guardian παρουσιάζει την υπόθεση ως ενδεικτική της αποδυνάμωσης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, καθώς «μεγάλοι αριθμοί ξένων μαχητών εγκαταλείπουν την οργάνωση και προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία». Εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε: «Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές μετά την κράτηση ενός Βρετανού άνδρα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας».

Η γυναίκα του φέρεται να έχει αφεθεί ελεύθερη, αν και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος της, ενώ ο Αριστείδου και ο Κλέμαν αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μεταξύ επτάμισι και 15 ετών, σύμφωνα με την τουρκική εισαγγελία. Ο Αριστείδου είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης και στη Βρετανία, εφόσον εκδοθεί από την Τουρκία. Οποιοσδήποτε Βρετανός πολίτης συλληφθεί με την κατηγορία ένταξης στο Ισλαμικό Κράτος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες που του απαγγέλλονται, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Στο βόρειο Λονδίνο ο Αριστείδου ζούσε με τη μητέρα του και την αδερφή του, ενώ στο Λονδίνο ζει και ο πατέρας του, ο οποίος είναι διαζευγμένος από τη σύζυγό του. Περίπου 850 άτομα έχουν ταξιδέψει από τη Βρετανία στη Συρία και στο Ιράκ για να ενταχθούν στο ISIS και σε άλλες ομάδες τζιχαντιστών, όπως το Μέτωπο αλ-Νούσρα ή για να πολεμήσουν με την αντιπολίτευση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ. Από αυτά σχεδόν τα μισά έχουν επιστρέψει στη Βρετανία και περίπου 200 έχουν σκοτωθεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Γκαβός

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016