O ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας από τη Λάρισα είπε τέλος στις περικοπές στις αποδοχές των στρατιωτικών αλλά και στο “πανηγυράκι” που κάποιοι λόγοι προσπαθούν να στήσουν στον χώρο των στρατιωτικών,εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη νόμου για την λειτουργία των Ενώσεων Στρατιωτικών. Τα φαινόμενα των τελευταίων μηνών είναι ανησυχητικά και ο Βίτσας είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιάννη Ταφύλλη, επισκέφθηκε στρατιωτικούς σχηματισμούς που εδρεύουν στην περιοχή της Λάρισας και από εκεί είπε:

“…στον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή δεν προβλέπεται και δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν είναι αρκετό.

Από την άλλη μεριά κάνουμε κάθε προσπάθεια και έχουμε αρχίσει να συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σε σχέση με τα δικαιώματά σας. Ήδη το επίδομα παραμεθορίου  έχει αρχίσει να δίνεται.

Επίσης βρισκόμαστε σε μια συνεννόηση-διαπραγμάτευση, ώστε να προχωρήσουν δύο σημαντικά θέματα: να λύσουμε ζητήματα που αφορούν τη μέριμνα αλλά και να αναγνωρίσουμε με τον πιο θεσμικό και πιο επίσημο τρόπο το δικαίωμα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ένα επίπεδο, συγκρότησης τους σε σωματεία και σε ομοσπονδίες”.

Ο ΑΝΥΕΘΑ επισκέφθηκε το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς, το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ», το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας και το 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως.

O ΑΝΥΕΘΑ στη διάρκεια ομιλίας του κατά την επίσκεψή του στην 1η Στρατιά, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Θεωρώ σημαντικότατη την αποστολή και τη δική σας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Ξέρω πολύ καλά ότι η αποστολή που επιτελείτε δεν είναι πολλές φορές αμιγώς στρατιωτική, έχει και σε πολλές περιπτώσεις το στοιχείο της κοινωνικής προσφοράς.

Δεν είναι άλλωστε χωρίς σημασία το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί το Στρατό, ως βασικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής και του δείχνει την εμπιστοσύνη της.

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός. Το έχουμε αποδείξει στην ιστορία μας πάρα πολλές φορές. Αποστολή μας είναι, αν χρειαστεί,  να είμαστε πάντα έτοιμοι. Και είμαστε. Και αυτό πρέπει να το ξέρουν και οι φίλοι και οι «φίλοι» που δεν είναι φίλοι. Αυτό το εκπέμπουμε και μέσα σε μια περίοδο ειρήνης αλλά και σε μια περίοδο που η σταθερότητα στην περιοχή μας δεν είναι η καλύτερη δυνατή και η χώρα μας καλείται να παίξει το ρόλο, και της σταθερότητας αλλά και της εξεύρεσης ειρηνικών διεξόδων.

Ας μη λειτουργεί ως δικαιολογία ότι ζούμε σε μια έντονη οικονομική κρίση. Το βασικό δεν είναι να το λέμε αλλά να παίρνουμε μέτρα, να εφαρμόζουμε πολιτικές, να ενισχύουμε ο ένας τον άλλον, ώστε να την ξεπεράσουμε. Ξέρουμε ότι σαν χώρα έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ένα συγκριτικό πλεονέκτημά μας – το οποίο το χρησιμοποιούμε και στη διαπραγμάτευση με τους ετέρους μας, με τους δανειστές μας – είναι η γεωστρατηγική μας θέση. Ένα δεύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι έχουμε δίκιο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν ένα από τα δυναμικά συστατικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η περίοδος της ειρήνης είναι το πλαίσιο μέσα στην οποίο και οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθούν.

Όταν βάζουμε σαν κεντρικό μας στόχο της παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ξέρουμε συγχρόνως ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Θα ήθελα εδώ να τονίσω τον ιδιαίτερο ρόλο που δίνουμε στα ζητήματα που αφορούν την αμυντική μας βιομηχανία.

Ας μιλήσουμε ειλικρινά, ως τώρα η αμυντική βιομηχανία συντελεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών  των Ενόπλων Δυνάμεων σε ποσοστό κάτω από του 10%. Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι αντίστοιχα στη Γερμανία, η γερμανική αμυντική βιομηχανία συντελεί σε ποσοστό 75%. Κεντρικό στοιχείο για να το αλλάξουμε είναι να συγκροτήσουμε μια εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική και να ανασυγκροτούμε με συγκεκριμένο στόχο τις Ένοπλες μας Δυνάμεις.

Κεντρικό στοιχείο για να το αλλάξουμε είναι η δική σας η γνώση, οι δικές σας γνώσεις, οι δικές σας υποδείξεις. Κεντρικό στοιχείο για να το αλλάξουμε είναι να μην κάνουν οι πολιτικοί τους στρατηγούς αλλά να ακούν και να παίρνουν τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις.

Δεν θέλω να σας μιλήσω και να σας πω «οι θυσίες που κάνατε», μερικές φορές αυτή η φράση έχει και ένα ψέμα πίσω της. Γιατί το ερώτημα που έρχεται  προς τα εμάς, προς τον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αναπληρωτή Υπουργό, προς τον Γενικό Γραμματέα προς τους βουλευτές, είναι, τί κάνετε εσείς, ώστε να ξεπεραστούν τα δύσκολα χρόνια; Τί κάνετε εσείς, ώστε να γίνουν πιο δημιουργικές οι δικές μας δυνατότητες; Τί κάνετε εσείς, ώστε να μη φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό, ώστε να μη χάνονται  τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά και ώστε να δυναμώνει η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας;

Εκεί πρέπει  να επικεντρωθούμε. Επικεντρωνόμαστε λοιπόν πάνω σε δύο βασικούς άξονες: ο ένας είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα, και ο δεύτερος είναι η ενδυνάμωση της εσωτερικής ζήτησης.

Θεωρώ, θεωρούμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα αυτή την περίοδο. Δηλαδή, στον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή δεν προβλέπεται και δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν είναι αρκετό.

Από την άλλη μεριά κάνουμε κάθε προσπάθεια και έχουμε αρχίσει να συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σε σχέση με τα δικαιώματά σας. Ήδη το επίδομα παραμεθορίου  έχει αρχίσει να δίνεται.

Επίσης βρισκόμαστε σε μια συνεννόηση-διαπραγμάτευση, ώστε να προχωρήσουν δύο σημαντικά θέματα: να λύσουμε ζητήματα που αφορούν τη μέριμνα αλλά και να αναγνωρίσουμε με τον πιο θεσμικό και πιο επίσημο τρόπο το δικαίωμα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ένα επίπεδο, συγκρότησης τους σε σωματεία και σε ομοσπονδίες.

Θα ήθελα να καταθέσω τη διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ότι στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο σας. Θα συνεχίσει να συμβάλει έμπρακτα στη βελτίωση της επιχειρησιακής και επαγγελματικής σας καθημερινότητας.

Η περίοδος των παχιών αγελάδων στους εξοπλισμούς τελείωσε. Έρχεται η περίοδος της  συγκεκριμένης στόχευσης, της συντήρησης και της αναβάθμισης των οπλικών μας συστημάτων. Τελείωσε και η περίοδος των «εθνικών εμπόρων» οπλικών συστημάτων και πάμε στην περίοδο που οι Ένοπλες Δυνάμεις καταγράφουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με την πολιτική ηγεσία υλοποιούν συγκεκριμένο έργο.

Θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω και για την ενημέρωση που μου κάνατε και για τη σημερινή σας παρουσία. Θέλω, λόγω και των εορτών που έρχονται να σας ευχηθώ προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Επειδή αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο ευχή, ο νέος νόμος που ετοιμάζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  έρχεται να λύσει χρόνια προβλήματα του παρελθόντος, που αφορούν ζητήματα μεταθέσεων. Ζητήματα διευκόλυνσης  των οικογενειών αλλά και μέσα από αυτό διευκόλυνσης της ίδιας της κοινωνίας  στην προσέγγιση με το στράτευμα.

Ας γεμίσουμε τις μπαταρίες μας με κουράγιο. Ας γεμίσουμε τα μυαλά μας με εφευρετικότητα και δημιουργικότητα. Ας ελπίσουμε, λειτουργώντας και δουλεύοντας, το καινούργιο έτος να αναστραφεί η κατάσταση, να έχουμε επιτυχίες και με αυτό τον τρόπο να γεμίσουμε και την καρδιά μας με αγάπη και αισιοδοξία. Εύχομαι σε όλους υγεία».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016