Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
15/12/2017 | 00:01 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Βασίλι Ζάϊτσεφ: Ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής που εξολόθρευσε τους ναζί στο Στάλινγκραντ

Βασίλι Ζάϊτσεφ: Ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής που εξολόθρευσε τους ναζί στο Στάλινγκραντ

Σαν σήμερα το 1991 πεθαίνει ο Βασίλι Ζάιτσεφ, , ίσως ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής. Είχε γεννηθεί στις  23/3/1915.

Μόλις άρχισε ο πόλεμος ο Ζάϊτσεφ υπηρετούσε στο σοβιετικό ναυτικό. Ζήτησε να μετατεθεί στην πρώτη γραμμή. Έτσι βρέθηκε στην 62η Στρατιά του Κόκκινου Στρατού και συγκεκριμένα στο 1047ο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων της 284ης Μεραρχίας Πεζικού.

Τον Σεπτέμβριο του 1942 η μονάδα του υπερασπίζεται το Στάλινγκραντ, το οποίο πολιορκούσε η 6η Γερμανική Στρατιά του Φον Πάουλους.

Ο Ζάϊτσεφ μικρός ζούσε στις στέππες της Σιβηρίας κι εκεί έμαθε να κυνηγά ελάφια. Αυτή ήταν η καλύτερη εκπαίδευση για έναν ελεύθερο σκοπευτή. Ο Ζάϊτσεφ σύμφωνα με το θρύλο σκότωσε επισήμως 243 ναζί κι ανεπίσημα πάνω από 400, σε διάστημα μόλις 37 ημερών.

Ο Ζάιτσεφ  υπηρέτησε στο Στάλινγκραντ έως τον Ιανουάριο του 1943 και τραυματίστηκε στο μάτι από θραύσμα νάρκης, αλλά επέστρεψε στο πολεμικό μέτωπο του Δνείστερου με τον βαθμό του λοχαγού.

Ο λύκος των Ουραλίων τιμήθηκε με πολλά μετάλλια («Λένιν», «Μάχης του Στάλινγκραντ» κ.ά.) κι ανακηρύχθηκε «Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης», ενώ μετά τον πόλεμο διηύθυνε ένα εργοστάσιο στο Κίεβο και περιόδευε στη Σοβιετική Ένωση, διηγούμενος τα κατορθώματά του στο Στάλινγκραντ. Πέθανε στο Κίεβο στις 15 -12-1991. Το όπλο του,ήταν  ένα «Μοζίν – Ναγκάν».

Η δράση του στο μέτωπο έγινε κινηματογραφική ταινία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης