Αυτό είναι το νέο μίνι UAV των Τούρκων

Δοκιμή ενός mini UAV σε πεδίο ασκήσεων των τουρκικών ΕΔ, πιθανώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκπαιδευτικής δραστηριότητας με την επωνυμία «ΑΤES SERBEST-2015» (8-16 Oκτ 15).

Το υπόψη mini UAV είναι το ΑRI-1T της τουρκικής εταιρείας ASELSAN, το οποίο παρουσιάστηκε και στο περίπτερο της εταιρείας κατά τη διάρκεια της 12ης έκθεσης αμυντικού υλικού IDEF-2015 η οποία πραγματοποιήθηκε από 5-8 Μάϊου 2015 στην Κων/πολη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφορούν , κάθε σύστημα ARI-1T αποτελείται από 2 UAV, 1 επίγειο σταθμό εδάφους (GCS) και 1 σταθμό μεταφοράς δεδομένων (Data Link). Oι αποστολές που μπορούν να αναληφθούν από το υπόψη mini UAV, ανήκουν στην κατηγορία ISR (information, surveillance, and reconnaissance).

Τεχνικά χαρακτηριστικά :
Εμβέλεια: 15 χλμ.
Διάρκεια πτήσης: 2 ώρες
Μέγιστο βάρος απογείωσης (με εξοπλισμό): 38 Kgr.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά το υπόψη UAV έχει σχεδόν τις ίδιες δυνατότητες με το mini UAV BAYRAKTAR το οποίο ήδη χρησιμοποιούν οι ΤΕΔ, με τη διαφορά να εστιάζεται στον τρόπο απογείωσης – προσγείωσης (το mini BAYRAKTAR απογειώνεται με το χέρι και προσγειώνεται με τη βοήθεια μικρού αλεξίπτωτου ενώ το ARI-1T απογειώνεται – προσγειώνεται όπως τα Ε/Π διότι έχει έλικα).
Βέβαια στις φωτογραφίες δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη μέσων επιτήρησης (κάμερες κ.λπ.) πιθανώς λόγω της δοκιμής μόνο όσον αφορά το πτητικό κομμάτι, μένει όμως να το δούμε στο μέλλον.

ΠΗΓΕΣ: ΑSELSAN/ DEFENCE.PK

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016