Αποστολή στις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16! Μόνο που η αποστολή δεν θα ΄ναι ελληνική, αλλά αμερικανική. Στελέχη του Office of Defense Cooperation (ODC), θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ προκειμένου να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας νέας και ελπίζουμε τελικής πρότασης για το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16.

Το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει αυτή η πρόταση να διαμορφωθεί είναι δεδομένο:

Εκσυγχρονισμός 85 αεροσκαφών, με κόστος που δεν θα ξεπερνά το 1,1 δις ευρώ και αποπληρωμή σε 10 χρόνια. Γρίφος με τις θέσεις που μέχρι τώρα τουλάχιστον έχουν εκφράσει οι Αμερικανοί. Ειδικά η απαίτηση για καταβολή ποσού που κυμαίνεται από 800 εκατομμύρια έως 1 δις ευρώ μέχρι το 2020 φαίνεται ότι έχει μηδενικές πιθανότητες αποδοχής από την ελληνική πλευρά.

Οι Αμερικανοί θα κάνουν μία τελική σύσκεψη για να διαμορφώσουν τη θέση τους και σ΄ αυτή θα συμμετάσχουν και τα μέλη του ODC.

Δεδομένο είναι πως ο στόχος της 31ης Ιανουαρίου που είχε τεθεί ως χρονικό όριο “κλεισίματος της συμφωνίας”, απομακρύνεται. Έτσι κι αλλιώς σιωπηρά άπαντες στην ΠΑ παραδέχονται πως θα ΄ναι ικανοποιημένοι αν το θέμα τελειώσει μέχρι τον Μάρτιο. Ακόμη κι αυτό πάντως με τα σημερινά δεδομένα δείχνει δύσκολο.

Μπορεί να “χαλάσει” το πρόγραμμα; Μέχρι πρόσφατα αυτό το ενδεχόμενο δεν συζητιόταν καν, κυρίως όμως επειδή η συμφωνία είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο και αυτό το λεγόμενο “πολιτικό επιχείρημα” φαίνεται να ξεθωριάζει. Όπως λένε κάποιοι αυτό που κυρίως “καίει” την αμερικανική κυβέρνηση τώρα είναι να τελειώσει η Αθήνα το θέμα των Σκοπίων. Τα εξοπλιστικά ενδιαφέροντα της Ουάσινγκτον έχουν περάσει προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα.

Print Friendly, PDF & Email
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016