Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης,  ο Συντονιστής του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Τζανέτος Φιλιππάκος συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ επισκέφθηκαν την Κω, τη Λέρο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο όπου επιθεώρησαν τους χώρους στους οποίους δημιουργούνται τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών.

Από τη Σάμο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι τα έργα θα έχουν τελειώσει και θα έχουν παραδοθεί μέχρι τη 14η Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης ούτε μίας ώρας. Αν δούμε κάποια στιγμή ότι οι εργολάβοι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν το έργο τους, αναλαμβάνει ο Στρατός. Όπως βλέπετε, ήδη, η ΔΙΔΕΡΓΩΝ, το Μηχανικό του Στρατού, αλλά και τα άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ασχολούνται με κατασκευές, εργάζονται σκληρά σε όλες τις περιοχές που έχουμε αναλάβει την ευθύνη, δηλαδή στα πέντε νησιά, στη Σίνδο και στο Σχιστό.

           Θα υπάρχει άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, με εκπροσώπους τους Αξιωματικούς που θα βρίσκονται στη «στενή» ομάδα της νήσου, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, με τον Δήμο, με την Περιφέρεια, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

          Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σκοπός μας είναι όχι απλώς να ετοιμαστούν και να παραδοθούν τα hotspots, αλλά και η λειτουργία τους να είναι εναρμονισμένη με τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής, να υπάρχει τροφή εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπεται από τις κοινές αποφάσεις. Αυτά τα hotspots πρέπει να είναι 24 ωρών. Θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες να μεταφέρονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα κέντρα μετεγκατάστασης, τα relocation centers, που βρίσκονται στη Σίνδο και στο Σχιστό, όπου από εκεί εντός 72 ωρών θα έχουν προωθηθεί.

5-1

           Όπως γνωρίζετε, οι Ένοπλες Δυνάμεις, όταν χρειαστεί, προσφέρουν κοινωνικό έργο. Δεν είναι μία δουλειά την οποία αναλαμβάνουμε για πάντα. Εξάλλου, υπάρχει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που κάνουν τη δουλειά τους εδώ και αρκετό καιρό.

           Θέλω, σήμερα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, πρώτα από όλα στους Αστυφύλακες και στους Λιμενοφύλακες, στους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, που εδώ και πολλά χρόνια δίνουν την ψυχή τους και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ζωές. Να ευχαριστήσω τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, εσάς τους δημοσιογράφους – που εδώ βλέπω ότι παρακολουθείτε με συνέπεια το θέμα και μεταδίδετε όπως έχει την αλήθεια – και τους πολίτες των νησιών μας που πιστεύω ότι τους οφείλεται το Νόμπελ Ειρήνης για το οποίο έχουν προταθεί.

           Θέλω να ξέρετε ότι εμείς θα παρακολουθούμε επί εικοσιτετραώρου βάσεως τη συνέχιση των εργασιών. Θα είμαστε εδώ, παρόντες, όταν χρειαστεί και θα σας περιμένουμε τη 14η Φεβρουαρίου για να κάνουμε τα εγκαίνια του hotspot της Σάμου. Δεν θα υπάρχει καμία άλλη παράπλευρη ανάπτυξη των μεταναστών και των προσφύγων στο νησί. Θα είναι ένα κέντρο σε κάθε νησί και αυτό σημαίνει πως, ό,τι γίνεται, καταγραφή, ιατρική βοήθεια, διεκπεραίωση των διαδικασιών, θα γίνεται μόνο σε αυτό το κέντρο».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016