Ένα έγγραφο που έχει φθάσει σ΄ όλα τα Γενικά Επιτελεία, περιγράφει μια σειρά από “αμερικανικά αιτήματα”, που αφορούν στην χρήση στρατιωτικών υποδομών σε διάφορα σημεία της χώρας. Δεν έχει να κάνει όπως πολλοί μπορεί να υποθέσουν μόνο με αεροδρόμια, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές, αλλά και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που είναι στον έλεγχο του Στρατού και το ΠΝ.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον δεν είναι “θεωρητικό”, αφού αναμένεται ειδική ομάδα να επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου για να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ελληνικές στρατιωτικές υποδομές.

Η Αθήνα δεν έχει όπως φαίνεται την παραμικρή αντίρρηση να συνεργαστεί.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για χρήση εγκαταστάσεων και για πιθανή ανάπτυξη δυνάμεων μπορεί να μην έχει να κάνει άμεσα με τα ελληνικά ενδιαφέροντα. Προφανώς οι αμερικανοί δεν έρχονται με αποστολή να μας “προστατεύσουν” από την τουρκική επιθετικότητα. Η αστάθεια στην Τουρκία και η ανασφάλεια που τους προκαλεί η κατάσσταση στην γειτονική χώρα προφανώς είναι ο λόγος που τους οδηγεί στην απόφαση να αξιοποιήσουν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα. Ωστόσο εμμέσως εξυπηρετείται η χώρα. Η “ενισχυμένη αμερικανική παρουσία” αυτή τη περίοδο μόνο θετική εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί.

Οι αμερικανοί από το 2013 είχαν θέσει αιτήματα για “αναβάθμιση της παρουσίας τους” στην ελληνική επικράτεια. Τότε βέβαια ενδιαφέρονταν κυρίως για εγκαταστάσεις της Κρήτης. Δεν τους είχε απαντήσει ποτέ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει πολύ πιο πρόθυμη να συνεργαστεί.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016