Η Γερμανία …δεν κρατιέται και δηλώνει μέσω της υπουργού Άμυνας ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη αποστολή του NATO στο Αιγαίο για να επιβραδυνθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,πριν καν το “σχέδιο” Βερολίνου -Άγκυρας συζητηθεί έσπευσε να δηλώσει πρόθυμη για την αποστολή.

«Είναι θετικό το ότι η Τουρκία ζήτησε από το NATO να εντείνει τη ναυτική επιτήρηση στο Αιγαίο στο πλαίσιο των εγγυητικών μέτρων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους. «Η Γερμανία θα λάβει μέρος σε αυτές τις δραστηριότητες» της Συμμαχίας, πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλντενμπεργκ δήλωσε χθες ότι συνομίλησε με τις κυβερνήσεις τόσο της Γερμανίας όσο και της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα να μελετήσουμε τι μπορεί να κάνει το NATO».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Γερμανία και τα άλλα κράτη δεν ζήτησαν από τη στρατιωτική συμμαχία να αντιμετωπίσει μια «απειλή». «Βλέπετε εσείς καμιά απειλή;», ρώτησε ο Αβραμόπουλος τους δημοσιογράφους. «Μιλάμε για ανθρώπινα όντα». Επίσης επισήμανε πως η όποια απόφαση ληφθεί στο πλαίσιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από την ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει την κρίση.

Δεχόμενος μια ομοβροντία ερωτήσεων από δημοσιογράφους για λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα μπορούσε να αναλάβει να κάνει το NATO, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον απάντησε: «Οτιδήποτε βοηθά να σωθούν ζωές στην ανατολική Μεσόγειο και συμβάλει να εμποδιστεί το εγκληματικό επιχειρηματικό μοντέλο που βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση αυτή είναι καλοδεχούμενο».

Το NATO έχει ήδη αναπτύξει πλοία στην ανατολική Μεσόγειο για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας και να ενισχύσει την αεροπορική της άμυνα για την αντιμετώπιση πιθανών πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία αλλά και των παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016