Μέγα θέμα έχει προκύψει στον χώρο των αποστράτων με τις θεσμικές ενώσεις να εκδίδουν κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την παρουσία “εκπροσώπων φορέων σωματειακής μορφής (Ν.Π.Ι.Δ.) , χωρίς θεσμικό ρόλο και θεσμική αναγνώριση” ,στη Βουλή.

Τι έχει συμβεί;

Στην Βουλή κλήθηκε να μιλήσει για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος της ΠΟΣ Βασίλης Νικολόπουλος. Η ΠΟΣ ξεκίνησε ως ένας σύλλογος αποφοίτων της Σχολής Ευελπίδων τάξεως 1978. Χρονιά από την οποία προέρχεται ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταράκος,συμμαθητής του προέδρου της ΠΟΣ Βασίλη Νικολόπουλου ,ο οποίος μίλησε και στη Βουλή. Στην ΠΟΣ στη συνέχεια εντάχθηκαν κι άλλες τάξεις της ΣΣΕ,αλλά προφανώς ο τίτλος της (Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών) δεν ανταποκρίνεται σ΄ αυτό που πραγματικά εκπροσωπεί. Είναι κι αυτή χαρακτηριστικό παράδειγμα του “πολυκατακερματισμού” που επικρατεί στο χώρο των “συνδικαλιστικών φορέων” των αποστράτων.Αντίστοιχη κατάσταση έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και στους εν ενεργεία, όπου έχουν “ξεφυτρώσει” διάφοροι φορείς και “σωματεία” που λειτουργούν βέβαια ως “αντίλαλος” όσων έχουν ειπωθεί εδώ και χρόνια από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Το ερώτημα ποιος κάλεσε τον κ.Νικολόπουλο στη Βουλή ,το οποίο θέτουν οι θεσμικές ενώσεις έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να απαντηθεί. Πρόκειται για απλή -και εξοργιστική άγνοια- των πολιτικών για τα αυτονότητα στο χώρο των αποστράτων ή κάτι άλλο συμβαίνει; Ποιος τελικά τους φόρεσε…σομπρέρο την ΠΟΣ;

Η ανακοίνωση:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ  

Ν. Π. Δ. Δ.

Γραφεία: Ι. Παπαρρηγοπούλου & Π.Π. Γερμανού

Πλατεία Κλαυθμώνος – 105 61 Αθήνα

Τηλ.: 210 33 10 430 –210  33 10 431 – FAX: 210 33 10 429

 

Αριθ.Πρωτ. 190Α                                                                         Ημερομηνία  27-04-2016  

 

ΠΡΟΣ  : Πρόεδρο Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των 

              Ελλήνων βουλευτή κ. Γ.Μπαλαούρα

ΚΟΙΝ   : Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ.N.Βούτση

              Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Π.Καμμένο

              Υπουργό Εργασίας . Γ.Κατρούγκαλο

               Ε.Α.Α.Σ.-Ε.Α.Α.Ν.-Ε.Α.Α.Α.

 

ΘΕΜΑ :   Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

ΣΧΕΤ   :  α. Ν.Δ. 1171/72

             β.  Επιστολή Συντονιστικού Συμβουλίου υπ.αριθ.πρωτ. 98 από  07-03-2016

 

   Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

 

  1.Διαμαρτυρόμαστε έντονα για το γεγονός ότι κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο την 26-04-2016, της οποίας είστε Πρόεδρος, δεν εκλήθησαν εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων των εν αποστρατεία Αξιωματικών των Ε.Δ και των Σ.Α, που  σύμφωνα με το σχετικό (α) είναι οι Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ) παρόλο ότι σας το είχαμε ζητήσει με το σχετ (β) το οποίο επισυνάπτουμε εκ νέου. Αντ’ αυτών εκλήθησαν εκπρόσωποι φορέων σωματειακής μορφής (Ν.Π.Ι.Δ.) , χωρίς θεσμικό ρόλο και θεσμική αναγνώριση. 

 

   2.-Οι τρείς Ενώσεις των εν αποστρατεία αξιωματικών είναι Ν.Π.Δ.Δ, και η θέση τους είναι υπερκομματική, διοικούνται από 11μελή αιρετά Δ.Σ, τα οποία εκλέγονται ανά τριετία βάσει κοινού ψηφοδελτίου, το οποίο αποκλείει κομματισμό και ομαδοποιήσεις  εκπροσωπούν δε πάνω από 120.000 Αποστράτους και Ορφανικές οικογένειες των Ε.Δ. και των Σ.Α. 

 

   3.-Διερωτώμεθα:

      α – Γιατί αγνοήθηκαν οι θεσμικές Ενώσεις, οι οποίες εκφράζουν την ενιαία φωνή στον χώρο των αποστράτων, διαθέτουν στις τάξεις τους καταξιωμένους  επιστήμονες και οι οποίες μπορούσαν να συμβάλλουν στην διαμόρφωση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

      β. –  Από ποιόν ή ποίους εκλήθησαν αυτοί που εκλήθησαν και τι εκπροσωπούσαν.

 

   4.-Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για μη επανάληψη της παράληψης αυτής.

Militaire.gr

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016