Ένα έγγραφο που παρουσιάζεται ως απόρρητο της CIA, αφήνει “σκιές” για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή καθώς τον κατηγορεί ότι ήταν συνεργάτης των ναζί κατά τη περίοδο της κατοχής.

Το έγγραφο προφανώς δεν διέρρευσε τυχαία τώρα που οι εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ είναι κρίσιμες και οι “καραμανλικοί” θέλουν -όπως πάντα- να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την επόμενη ημέρα.

Το έγγραφο περιέχει μαρτυρία διπλωματικού υπαλλήλου, σύμφωνα με την οποία οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Καραμανλής και Κωνσταντίνος Τσαλδάρης ήταν συνεργάτες των ναζί κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Το έγγραφο (απόρρητο που πλέον έχει αποχαρακτηριστεί και έχει “ανέβει” στη σελίδα της CIA) έχει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 1962. “Άκρως απόρρητος. Το όνομα του πρωθυπουργού κ. Κωνστ. Καραμανλή περιλαμβάνεται πράγματι εις τον πίνακα των πρακτόρων των γερμανικών αρχών κατοχής, ως συνεργάτης του Μέρτεν εις την εξόντωσιν των Εβραίων”, είναι η επικεφαλίδα του εγγράφου.

Ο συντάκτης του κειμένου αναφέρει πως συνομίλησε με τον Σύμβουλο της πρεσβείας Ιωάννη Μοσχόπουλο, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι κατά τη δίκη του ναζί και υπεύθυνου για το θάνατο εκατομμυρίων Εβραίων Άντολφ Άιχμαν στο Ισραήλ, προέκυψε πως μεταξύ των στοιχείων που ήταν στη δικογραφία υπήρχε και ένας πίνακας με τα ονόματα Ελλήνων που συνεργάστηκαν με τον Μέρτεν στη Θεσσαλονίκη για την εξόντωση Εβραίων.

Τη δίκη του Άιχμαν, αναφέρει το έγγραφο, είχε παρακολουθήσει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης έμπιστος υπάλληλος, ισραηλίτικης καταγωγής, που ανήκε στην υπηρεσία Τύπου της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Ισραήλ. Ο άνθρωπος αυτός χαρακτηρίζεται έμπιστος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Γι’ αυτό και του ανατέθηκε να παρακολουθήσει τη δίκη Άιχμαν με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016